sâmbătă, 27 aprilie 2013

Retete culinare de Paşti #84


Retete de Paste:

Biftec nemtesc

1 August 2010
  Ingrediente: 1 kg muşchi 2-3 ouă pesmet unt untură sare Mod de preparare: Tăiem felii subţiri de muşchi, le dăm prin ou şi prin pesmet (pane), le stropim cu unt şi din nou le batem în pesmet. Apoi le prăjim. Biftecul nemţesc se serveşte cu piure de cartofi şi cu mici bucăţele de paine…
Read more »

Biftec la gratar

31 July 2010
  Ingrediente: 1 kg muşchi sare piper ulei Mod de preparare: Biftecul la grătar se pregăteşte la fel ca pentru a fi fript la tavă. Presarăm bu­căţile cu piper pe ambele părţi şi pentru ca să se rumenească mai repede, ungem cu ulei. Asezam biftecul pe gratar deasupra jarului. Primele 2-3 minute cărbunii trebuie să…
Read more »

Cartofi noi cu usturoi si roşii

31 July 2010
  Ingrediente: 1 kg cartofi noi 1 ceaşcă ulei sare 2-3 roşii coapte 3-4 căţei de usturoi 1 legătură mărar   Mod de preparare: Cureţi cartofii de coajă, îi speli în mai multe ape, după care îi sărezi puţin şi îi prăjeşti în ceaun cu o ceaşcă de ulei. Opăreşti roşiile, le decojeşti, le tai…
Read more »

Frigarui de muschi

31 July 2010
  Ingrediente: 750 g muşchi 100 g costiţă ulei piper sare cimbru usturoi Mod de preparare: Curăţăm muşchiul de vine şi de pieliţe şi tăiem bucăţi cubice de 3-4 cm. Punem bucăţile pe o farfurie, presărăm piper, cimbru şi usturoi şi le muiem uşor în ulei. Infigem cate 4-5 bucăţi în fiecare frigăruie,punand între ele…
Read more »

Salată de varză nouă cu ochiuri româneşti

31 July 2010
Salată de varză nouă cu ochiuri româneşti  Ingrediente: 1 varză medie 4 ouă 1 salată verde 2 fire de ceapă verde 4 linguri ulei 10 linguri oţet 100 g nuci 40 g caşcaval ras 75 ml vin alb sare piper după gust   Mod de preparare: Cureţi şi speli salata şi o laşi să se zvânte. Cureţi varza, o speli si…
Read more »

Biftec in sange

31 July 2010
  Ingrediente: 1 kg muşchi unt pătrunjel   Mod de preparare:   Carnea pentru biftecul în sange se pre­găteşte la fel ca pentru biftecul la tavă. Tăiem muşchiul în bucăţi rotunde, groase de două degete ; le frigem 20 mi­nute la grătar şi le servim cand nu sunt încă fripte complet (cu suc sangeriu), cu…
Read more »

Miel cu ciuperci

31 July 2010
Ingrediente: 750 g carne 400 g ciuperci 1 lingură unt sau untură 1 ceapă mică 1 ceaşcă zeamă de carne sau apă 2 linguri smântână 1 linguriţă făină puţin piper sare Mod de preparare: Se prăjesc în aceeaşi cratiţă, cu o lingură de unt sau de untură, bucăţile de carne, o ceapă tăiată mărunt şi…
Read more »

Meşterii berari

31 July 2010
Meşterii berari  Artizanul excelenţei în procedurile de preparare a berii a fost întot­deauna meşterul berar, deţinător al unor secrete indispensabile în vederea obţinerii unui produs particular şi unic. în era civilizaţiilor sumeriană şi egipteană, această profesie îmbrăca valenţe de-a dreptul mistice, dat fiind consumul extins de bere în cadrul cere­moniilor religioase. Odată cu înmulţirea fabricilor producătoare…
Read more »

Musaca de cartofi cu zarzavat

31 July 2010
  Ingrediente: 500 g cartofi 2 linguri lapte 1 lingură unt 1 morcov 1 pătrunjel 3 cepe mrjlocii 2 linguri untură 1 lingură bulion 1 lingură pesmet sare   Mod de preparare: Se face un piure de cartofi . Separat se fierb un morcov şi un pătrunjel. Se taie ceapa mărunt, se prăjeşte cu puţină…
Read more »

Sufleu de spanac

31 July 2010
  Ingrediente: 1 kg spanac 2 linguri unt 1/2 lingură făină 1/2 ceaşcă smân­tână 2 linguri brânză rasă 3 ouă sare condimente după gust   Mod de preparare: Fierbi spanacul şi-l toci mărunt. Intr-o cratiţă pui să se topească o linguriţă de unt, adaugi făina şi o laşi să se rumenească. Pui apoi spanacul, laşi…
Read more »

Sufleu de branza numai cu albus

31 July 2010
  Ingrediente: 1 lingură unt 1 lingură făiină 1 1/2 ceaşcă lapte 150 g brânză rasă 50 g caşcaval 6 albuşuri sare piper 1/2 lingură unt pentru uns forma si putin pesmer   Mod de preparare: Se face un rântaş alb dintr-o lingură de făină şi o lingură de unt. Se stinge cu lapte sau…
Read more »

Risoto cu ficat

31 July 2010
  Ingrediente: 1 1/2 ceaşcă orez 3 linguri unt 4 ceşti zeamă de carne 200 g ficat unt proaspăt cât o nucă   Mod de preparare: Se pregăteşte orezul ca mai sus, se taie în bucăţele mici ficatul şi se înăbuşă cu puţin unt, fără însă să se usuce. Când orezul este fiert, se adaugă…
Read more »

Potarnichi la frigare

31 July 2010
  Ingrediente: 3 potârnichi frunze de viţă 200 g slănină 6 felii de pâine 1 lingură unt sare   Mod de preparare: Înainte de a fi jumulite, potârnichile trebuie ţinute 24 de ore, după ce au fost împuşcate, dar nu mai mult, într-un loc răcoros şi bine ventilat. Când timpul este foarte răcoros, pot fi…
Read more »

Spaghete cu oua si sos de rosii

31 July 2010
  Ingrediente: 400 g spaghete 3 ouă 1 Iingură unt 1 lingură brânză Ingrediente sos: 500 g roşii, 1 linguriţă zahăr, unt proaspăt cât o nucă   Mod de preparare: Se fierb spaghetele în apă cu sare, se scurg şi se amestecă cu o lingură de unt. Se fierb ouăle răscoapte. Din timp se pregăteşte…
Read more »

Galuste de branza la cuptor

31 July 2010
  Ingrediente: 250 g apă 60 g unt sau untură 150 g făină 4 ouă 2 linguri brânză sare piper .Ingrediente sos: 1 lingură unt, 2 imguri făină, 2 ceşti lapte, 2 linguri brânză rasă, sare.   Mod de preparare: Se pun într-o cratiţă la foc apa cu untul sau untură şi un vârf de…
Read more »

Porumbei umpluti

31 July 2010
  Ingrediente: 3 porumbei 150 g carne de viţel 2 chifle 1 ou 1 ceapă mică 1 lingură unt sare piper pătrunjel verde tocat   Mod de preparare: Se curăţă porumbeii, se sărează. Se umplu cu o umplutură făcută din carne de viţel tocată, pâine muiată în lapte şi stoarsă şi ficatul de porumbel, toate…
Read more »

Macaroane cu branza

31 July 2010
  Ingrediente: 400 g macaroane 100 g brânză rasă 50 g unt proaspăt sare   Mod de preparare: Se fierb 3 l apă cu puţină sare. Când apa clocoteşte, se dă drumul macaroanelor, rupte sau nu în bucăţi, după dorinţă. Îndată ce încep din nou să fiarbă se dau la o parte, pe foc mai…
Read more »

Risoto cu sos de rosii

31 July 2010
  Ingrediente: 1 1/2 ceaşcă orez 2 linguri unt 3 ceşti zeamă de carne 2 linguri brânză rasă unt proaspăt cât o nucă sare   Mod de preparare: Se alege orezul, se spală şi se usucă cu un şervet. Se infierbîntă într-o cratiţă untul, se pune orezul şi se amestecă până începe să se îngălbenească.…
Read more »

Rata cu mazare boabe

31 July 2010
  Ingrediente: 1 raţă mijlocie 700 g mazăre boabe verde 2 ceşti zeamă de carne 1 linguriţă zahăr 1 lingură unt sare patrunjel   Mod de preparare: Se fierbe mazărea boabe cu zeama de carne. Când este aproape fiartă, se adaugă sare, zahăr şi puţin unt. Se frige o raţă tânără la tavă . Când…
Read more »

Musaca de cartofi cu linte

31 July 2010
  Ingrediente: 500 g cartofi 200 g linte 1 ceapă 2 Iinguri untură 1 lingură pesmet 1 lingură bulion sare piper Mod de preparare: Se fierb cartofii cu coajă, se curăţă şi se taie felii. Se fierbe din timp lintea, se scurge şi se trece prin maşina de carne. Într-o tigaie se prăjeşte o ceapă…
Read more »

Spanac cu unt

31 July 2010
  Ingrediente: 1,500 kg spanac 50 g unt proaspăt sare   Mod de preparare: Se alege spanacul şi se spală în mai multe ape ca şi urzicile. Se fierbe descoperit în apă clocotită cu sare. Când este gata, se scurge bine de apă, se pune puţin unt proaspăt şi se serveşte imediat, ca garnitură la…
Read more »

Cartofi la cuptor

31 July 2010
  Ingrediente: 1 kg cartofi 1 lingură unt 2 ouă 2 linguri brânză rasă 1 ceaşcă smântână   Mod de preparare: Se fierb cartofii, se curăţă, se taie felii şi se sărează. Se unge cu unt o formă ce merge la cuptor. Se aşază un rând de cartofi, un rând de brânză rasă, un rând…
Read more »

Intestine de sitari

31 July 2010
  Ingrediente: intestinele de la 6 sitari 1 ficat de pasăre 100 g ciuperci 1 linguriţă frunză de pătrunjel tocat 1 lingură unt 1 gălbenuş sare piper 12 feliuţe de franzelă   Mod de preparare: Se scot intestinele sitarului şi se toacă mărunt cu o bucăţică de ficat de pasăre sau de viţel. Se taie…
Read more »

Spaghete in forma

31 July 2010
  Ingrediente: 300 g spaghete 2 linguri unt 1 Iingură făină 1 ou 100 g ciuperci 1 lingură brânză sare   Ingrediente aluat: 150 g făină, 1 gălbenuş, 50 g untură, 2 linguri apă, sare.   Mod de preparare: Se face un aluat din făină, untură, un galbenuş, apă, sare, cu care se îmbracă o…
Read more »

Pui cu rosii

31 July 2010
  Ingrediente: 1 pui mare 1 kg roşii 1 lingură unt sau untură 2 cepe 1 linguriţă făină sare   Mod de preparare: Se înăbuşă bucăţile de pui într-o cratiţă cu unt. Separat se prăjeşte în untură ceapa tăiată mărunt, se adaugă făina şi se toarnă totul peste pui în cratiţă. Se pun roşiile spălate…
Read more »

Papricas de iepure

31 July 2010
  Ingrediente: 1 iepure 1 lingură untură 3 cepe mari 100 g slănină 2 ceşti zeamă de carne 1 linguriţă boia 1 lingură bulion sare   Mod de preparare: Se pregăteşte iepurele, se taie bucăţi, se pune la marinat. Se prăjeşte uşor într-o tigaie, în untură, ceapa tăiată felii şi slănina fiartă, tăiată în bucăţele…
Read more »

Pui cu ciuperci si arpagic

31 July 2010
  Ingrediente: 1 pui mare 1 l apă, zarzavat de supă cimbru frunză de pătrunjel foaie de dafin 2 linguri unt 150 g arpagic 150 g ciuperci 1 lingură făină 1 gălbenuş 1 Iingură smântână 1 Iinguriţă zeamă de lămâie sare piper   Mod de preparare: Se pun bucăţile de pui la fiert. Se adaugă…
Read more »

Friptura de fazan

31 July 2010
  Ingrediente: 2 fazani 100 g slănină 1 lingură unt sare   Mod de preparare: Dintre toate vânaturile cu pene, fazanul este acela care trebuie neapărat ţinut câteva zile după ce a fost vânat, înainte de a fi pregătit. Durata aceasta de fezandare (frăgezire şi maturare) depinde însă de vreme şi de temperatură. Pe timp…
Read more »

Mancare de pui cu masline

31 July 2010
  Ingrediente: 1 pui mare 2 linguri ulei 4 felii de pâine 4 roşii 150 g ciuperci 100 g măsline 1 linguriţă făină 1 căţel usturoi 1 păhărel de vin sare   Mod de preparare: Se taie puiul în bucăţi potrivite. Se sărează şi se prăjeşte în ulei. Se scoate într-o cratiţă şi se ţine…
Read more »

Anchemaht de pui

31 July 2010
  Ingrediente: 1 pui 1 l apă 1 ceapă 1 lingură unt 1/2 lingură făină 6 felii de lămâie sare   Mod de preparare: Se fierb bucăţile de pui la fel ca pentru pilaf. Se face separat un rântaş alb dintr-o lingură de unt cu o jumătate lingură de făină. Se stinge cu zeama în…
Read more »

Gaina rasol

31 July 2010
  Ingrediente: 1 găină de circa 1 kg 4 l apă zarzavat de supă sare   Mod de preparare: Se alege o găină grasă, se curăţă, se spală şi se pune la fiert în apă fierbinte. Se ia spuma, se sărează şi se adaugă tot zarzavatul ca pentru supă . Trebuie să fiarbă cel puţin…
Read more »

Friptura de rata salbatica

31 July 2010
  Ingrediente: 1 raţă 100 g slănină 1 lingură unt 1 linguriţă pătrunjel verde tocat sare 1 păhărel cu vin Ingrediente marinată: 1 pahar oţet, 2 frunze de dafin, 1 ceapă mică, 10 boabe piper, sare.   Mod de preparare: Se curăţă raţa, se pârleşte şi se şterge cu o cârpă uscată. Se face o…
Read more »

Crochete de cascaval

31 July 2010
  Ingrediente: 250 g caşcaval 1/2 lingură unt 1 lingură făinâ 1 ceaşcă zeamă de carne sau de lapte  Ingrediente pentru prăjit: 1 lingură făină, 1 ou, 1 lingură pesmet, 2 linguri untură.   Mod de preparare: Se taie caşcavalul în cuburi mici. Se face un sos alb ceva mai gros, din unt şi făină…

Cartofi cu dovlecei la cuptor

31 July 2010
  Ingrediente: 500 g cartofi 30 dovlecei în floare 1 ceaşcă smântână 1 lingură brânză rasă sare   Mod de preparare: Se prăjesc uşor în unt cartofii curăţiţi şi tăiaţi felii. De asemenea dovleceii în floare. Se aşază într-o cratiţă de pământ un rând de cartofi şi unul de dovlecei, se toarnă deasupra smântâna cu…
Read more »

Jamie, ministrul hranei sanatoase (video)

30 July 2010
Jamie, ministrul hranei sanatoase (video)  Jamie Oliver – ministrul hranei sanatoase VIII
Read more »

Găluşte din spanac cu sos de roşii

30 July 2010
  Ingrediente: 1 kg spanac 5 linguri unt 2 ouă 50 g brânză de vaci 150 g făină 100 g caşcaval ras 1 ceapă 1 căţel de usturoi 1 conservă de roşii (sau 3 roşii mari) piper sare   Mod de preparare: Cureţi spanacul, îl speli şi-l opăreşti 5 minute în apă cu sare. Il…
Read more »

Salată cu varză nouă şi pui

30 July 2010
Salată cu varză nouă şi pui  Ingrediente: 1 varză nouă nu prea mare 2-3 morcovi 1 piept de pui fiert maioneză din 2 gălbenuşuri (unul crud şi altul fiert) sare piper 2-3 căţei de usturoi   Mod de preparare: Varza o tai fideluţă, morcovul crud şi curăţat îl dai pe răzătoarea fină, pieptul de pui îl toci (fără pieliţă). Amesteci…
Read more »

Spanac cu orez si mărar

30 July 2010
    Speli spanacul foarte bine, îl pui la fiert în apă rece cu sare şi când e gata îl scurgi şi îl tai mărunt. Căleşti în ulei orezul spălat bine, stingi cu apă şi când „înfloreşte" adaugi spa­nacul şi puţină apă. Pui apoi zahărul şi potriveşti gustul de sare şi piper. Adaugi puţină zeamă…
Read more »

Prăjitură cu brânză şi frişca

30 July 2010
Prăjitură cu brânză şi frişca  Ingrediente: 4-6 ouă 100-150 g zahăr 100-150 g făină 1 lingură unt topit sau smân­tână pentru uns tava. Pentru cremă ai nevoie de: 1 pachet brânză de vaci (250 g) 3-4 linguri zahăr pudră 1 l frişca 50 g stafide 1 pliculeţ zahăr vanilat coajă de portocală proaspătă sau de la borcan, păstrată cu…
Read more »

Spanac scazut

30 July 2010
  Speli spanacul şi-l pui la fiert în apă clocotită. După ce a fiert, îl scurgi de apă şi-l toci cu o lingură de lemn. După gust, adaugi sare, oţet, ulei şi usturoi pisat. Le amesteci bine pe toate şi nu este necesar să le mai pui să fiarbă. Il serveşti cu ochiuri.   Poftă…
Read more »

Budincă de spanac

30 July 2010
  Ingrediente: 1 kg spanac 2 linguri făină 2 linguri margarina sare 1 legă­tură mărar verde 2 ouă   Mod de preparare: Cureţi frunzele de spanac de cozi, le speli sub jet de apă rece şi le opăreşti în apă cu sare. Păstrezi o parte din zeama cu care ai opărit spanacul. Scurgi frunzele de…
Read more »

Ruladă de omlete

30 July 2010
Ruladă de omlete  Ingrediente: 12 ouă 2 linguri bulion 2-3 fire de ceapă verde 1 legătură pătrunjel sau mărar 150 g caşcaval ras 1/2 linguriţă boia iute 30 g unt 3 linguri ulei sare piper după gust   Mod de preparare: In 3 castroane diferite spargi câte 4 ouă, pui sare, piper şi le baţi. Intr-un cas­tron…
Read more »

Pilaf de gris

30 July 2010
  Ingrediente: 1 ceaşcă griş (nu prea plină) 4 ceşti apă 50 g unt proaspăt sare   Mod de preparare: Se pune apă la fiert cu puţină sare. Când apa clocoteşte, se toarnă o ceaşcă mică de griş, cu încetul, să curgă în ploaie. Se amestecă mereu să nu se facă cocoloşi şi se lasă…
Read more »

Pilaf de prepelite

30 July 2010
  Ingrediente: 4 prepeliţe 2 linguri unt 1 ceapă mijlocie 1 ceaşcă mare de orez sare   Mod de preparare: Se curăţă patru prepeliţe, se taie în două în lungime şi se sărează. Se înfierbântă o lingură de unt într-o cratiţă, se pun prepeliţele şi se ţin până încep să prindă culoare, fără să se…
Read more »

Iepure cu zarzavat

30 July 2010
  Ingrediente: 1 iepure zarzavat de supă 3 cepe 2 linguri ulei 1 frunză de dafin 150 g arpagic 1 păhărel cu vin 1 lingură bulion sare piper   Mod de preparare: Se pregăteşte iepurele si se pune la marinat. Se prăjeşte uşor o ceapă tăiată felii cu o lingură de ulei. Se adaugă iepurele…
Read more »

Porumbei cu mazare boabe

30 July 2010
  Ingrediente: 3 porumbei 2 linguri unt 150 g arpagic 50 g slănină afumată 1 linguriţă făină 1/2 ceaşcă zeamă de carne 2 ceşti mazăre verde 1 linguriţă zahăr sare   Mod de preparare: Pentru orice mâncare, trebuie aleşi totdeauna numai porumbei tineri. Se curăţă ca şi puii, se sărează şi se pun într-o cratiţă,…
Read more »

Rinichi prajiti

30 July 2010
  Ingrediente: 2 rinichi de viţel 1 lingură untură sare 12 feliuţe de pâine 1 lingură unt   Mod de preparare: Se curăţă rinichii, se taie felii destul de subţiri. Se înfierbântă o lingură de untură. Se usucă bine rinichii cu o cârpă şi se pun să se rumenească pe amândouă părţile 15 minute. Nu…
Read more »

Pui cu ciuperci

30 July 2010
  Ingrediente: 1 pui mare 500 g ciuperci 1 ceapă 1 linguriţă făină 2 linguri unt sau untură 2 linguri smântână sare   Mod de preparare: Se prăjesc uşor bucăţile de pui într-o cratiţă cu o lingură de unt şi o ceapă rasă. Se adaugă făina. Separat se înfierbântă o lingură de unt în care…
Read more »

Pui cu smantana

30 July 2010
  Ingrediente: 2 pui mijlocii 1 lingură unt 1 ceaşcă smântână 1 linguriţă făină 1 linguriţă mărar tocat sare   Mod de preparare: Se înăbuşă în unt bucăţile de pui. Se pune sare. Se adaugă câte puţină apă şi se lasă să dea câteva clocote. Se pune smântâna, în care s-a amestecat puţină făină. Se…
Read more »

Chiftele de gris la cuptor

30 July 2010
  Ingrediente: 1/2 ceaşcă griş 3 ceşti lapte 1 linguriţă zahăr sare 1 gălbenuş 1 ceaşcă smântână 1 lingură unt 1 Iingură brânză rasă   Mod de preparare: Se pune laptele să fiarbă cu un praf de sare şi zahăr. Când clocoteşte, se toarnă grişul cu încetul, să cadă în ploaie, amestecând mereu să nu…
Read more »

Boboc de rata pe varza

30 July 2010
  Ingrediente: 1 boboc mare de raţă 1 varză frumoasă 2 linguri untură 1 linguriţă boia sau 1 lingură de bulion 10 boabe piper sare   Mod de preparare: Pentru friptură se alege totdeauna o raţă tânără. Se curăţă raţa, se sărează şi se pune întreagă într-o tavă cu puţină untură şi 2-3 linguri de…
Read more »

Gasca cu castraveti

30 July 2010
  Ingrediente: 1 kg carne de gâscă 1 ceapă 1 linguriţă făină 6 castraveţi mijlocii muraţi 1/2 linguriţă boia de ardei   Mod de preparare: Se taie dintr-o gâscă bucăţile potrivite pentru mâncare şi se aşază în cratiţă fără untură, deoarece gâsca lasă singură grăsime. Când încep să se rumenească, se adaugă o ceapă tăiată…
Read more »

Frigarui de rinichi de purcel

30 July 2010
  Ingrediente: 6 rinichi de purcel 50 g unt proaspăt 1 Iinguriţă pătrunjel verde tocat sare piper   Mod de preparare: Se curăţă rinichii fără să se scoată grăsimea care îi înveleşte. Se taie în două în lungime, jumătăţile nu se desprind însă de tot. Se opăresc şi se usucă bine cu o cârpă. Se…
Read more »

Ficat de gasca natur

30 July 2010
  Ingrediente: 300 g ficat 3 linguri untură de gâscă   Mod de preparare: Se alege un ficat frumos, proaspăt şi alb, se îndepărtează vâna de sânge şi locul unde a fost fierea şi se ţine două ore în apă puţin sărată. Se şterge uşor cu o cârpă şi se aşază într-o cratiţă, cu untură…
Read more »

Papricas de pui

30 July 2010
  Ingrediente: 2 pui mijlocii 2 cepe 1 lingură untură 1 linguriţă făină 1 linguriţă boia de ardei   Mod de preparare: Se taie puiul bucăţi, se rumeneşte într-o tigaie cu puţină untură. Se prăjeşte separat în untură ceapa rasă, se adaugă făina şi o linguriţă de paprica sau boia de ardei. Se stinge cu…
Read more »

Cornuri din aluat de cozonac

30 July 2010
  Ingrediente: 500 g făină 25 g drojdie 2 gălbenuşuri 3 linguri ulei 100 g unt proaspăt 3 linguri zahăr 1 lingură rom vanilie sau zahăr vanilat 1/2 linguriţă sare şi lapte cât se cere (circa 4 dl)   Mod de preparare: Se freacă drojdia cu o lingură de lapte călduţ. Se cerne în covată…
Read more »

Curcan umplut

30 July 2010
  Ingrediente: 1 curcan de  4 kg Ingrediente umplutură: 250 g pâine albă, ficatul de curcan, 100 g unt proaspăt, 2 ouă, sare, piper, mărar tocat, 100 g ciuperci.   Mod de preparare: Se curăţă curcanul, se spală în mai multe ape. Se scurge bine, se sărează şi se lasă astfel să stea o oră.…
Read more »

Sitarii umpluti

30 July 2010
  Ingrediente: 6 sitari 1 ceapă mică 100 g slănină 100 g ciuperci 1 lingură unt 1 ou sare piper 200 g slănină 6 felii de pâine   Mod de preparare: Se pregătesc sitarii la fel ca pentru frigare. Se scot intestinele, se taie mărunt împreună cu ceapa, slănina şi ciupercile. Se prăjesc uşor 15…
Read more »

Ciulama de rinichi

30 July 2010
  Ingrediente: 1 rinichi de vacă sau 2 rinichi de viţel 2 linguri unt 1 lingură făină 2 ceşti zeamă de carne sare piper   Mod de preparare: Se face un sos alb de făină, prăjind uşor o lingură de făină într-o lingură de unt, şi se stinge cu zeamă de carne. Se potriveşte de…
Read more »

Ciulama de cartofi

30 July 2010
  Ingrediente: 1 kg cartofi 1 lingură untură 2 linguri făină 1 lingură brânză rasă sare   Mod de preparare: Se curăţă cartofii, se taie feli rotunde mai grosuţe şi se fierb în apă cu sare, fără să se sfărâme. Separat se face un sos alb, dintr-o lingură de untură şi făină, care se stinge…
Read more »

Linte cu costita afumata

30 July 2010
  Ingrediente: 500 g linte 300 g costiţă afumată 1 ceapă 1 căţel de usturoi 1 lingură untură 1 lingură bulion 1 foaie de dafin sare   Mod de preparare: Se alege lintea, se spală şi se pune într-o cratiţă cu apă rece să fiarbă pe jumătate, în clocote mici. Se prăjeşte uşor, cu o…
Read more »

Pilaf de pui

30 July 2010
  Ingrediente: 1 pui mare 1 l apă 1 ceapă 1/2 ceaşcă orez 2 linguri unt topit unt proaspăt cât o nucă sare   Mod de preparare: Puiul tăiat bucăţi se fierbe în apă cu o ceapă şi puţină sare. Bucăţile de pui trebuie să fie acoperite de apă. Se fierbe la foc mic. Se…
Read more »

Sitarii la frigare

30 July 2010
  Ingrediente: 6 sitari 200 g slănină 1 lingură unt 6 felii de pîine sare   Mod de preparare: Sitarul nu este gustos dacă se pregăteşte imediat după ce a fost vânat. Toamna trebuie ţinut cu pene cu tot, cel puţin 24 de ore, atârnat într-un loc bine ventilat, iar pe timp răcoros, poate fi…
Read more »

Ficat la gratar

30 July 2010
  Ingrediente: 750 g ficat(vita,porc) 50 g unt proaspăt 1 praf de piper 1 linguriţă pătrunjel tocat 1/2 lingură unt topit   Mod de preparare: Se curăţă ficatul şi se taie felii cât mai egale ca grosime. Se presară cu puţin piper, se ung cu unt şi se pun la fript pe grătarul încins, la…
Read more »

Ostropel de rata

30 July 2010
  Ingrediente: 1 raţă mijlocie 1 lingură untură 3 cepe 1/2 lingură făină 1 lingură bulion 2 căţei de usturoi sare 10 boabe piper 1 foaie de dafin 2 linguri oţet de vin   Mod de preparare: Se curăţă raţa, se taie bucăţi, se sărează şi se înăbuşă într-o cratiţă cu puţină untură. Dacă raţa…
Read more »

Pulpa de berbec la tava

30 July 2010
  Ingrediente: 2 kg pulpă 50 g slănină 1 căpăţână usturoi 1 lingură untură sare   Mod de preparare: Se alege totdeauna carne de berbec tânăr şi care nu miroase. Totuşi, carnea de berbec nu se întrebuinţează niciodată prea proaspătă şi se ţine cel puţin 2 – 3 zile după ce animalul a fost tăiat,…

Cartofi cu smantana

30 July 2010
  Ingrediente: 1 kg cartofi chifle 2 ceşti lapte 1 lingură unt 1 ceaşcă smântână sare   Mod de preparare: Se spală cartofii (de preferinţă cartofi chifle) şi se pun la fiert cu apă rece. Se adaugă puţină sare. Se lasă să fiarbă circa 20 de minute, până încep să se moaie. Într-o altă cratiţă…
Read more »

Potarnichi cu smantana

30 July 2010
  Ingrediente: 3 potârnichi 1 lingură unt 2 cepe mijlocii 1 ceaşcă smântână 1 linguriţă făină sare piper   Mod de preparare: Se curăţă potârnichile ca pentru fript. Se pun la cuptor în tavă cu puţin unt şi ceapă tăiată felii. Se întorc pe amândouă părţile şi se ţin până încep să se rumenească. Separat,…
Read more »

Miel pane

29 July 2010
  Ingrediente: 1,500 kg carne de miel 2 ouă 1 lingură făină 2 linguri pesmet 3 linguri untură sare   Mod de preparare: Se spală bucata de miel, se taie în bucăţi late de 2 -3 degete. Se sărează şi se ţin 20 de minute. Se dau în făină, apoi în ou şi la urmă…
Read more »

Pulpa de vitel impanata

29 July 2010
  Ingrediente: 1,500 kg carne 50 g slănină 2 cepe 1 lingură untură 1 păhărel de vin alb 3 ceşti zeamă de carne sare   Mod de preparare: Se alege o pulpă cam de 1,500 kg. Se sărează. Se împănează cu bucăţi de slănină. Se aşază pulpa în tavă cu felii de ceapă, se unge…
Read more »

Rinichi cu sos de mustar

29 July 2010
  Ingrediente: 2 rinichi de viţel 1 lingură unt topit 50 g unt proaspăt 1 păhărel vin 1 linguriţă muştar 1 linguriţă pătrunjel verde tocat 1 linguriţă zeamă de lămâie sare piper   Mod de preparare: Se curăţă de pieliţe doi rinichi de viţel, se spală şi se usucă cu o cârpă. Se lasă întregi.…
Read more »

Rata cu masline

29 July 2010
  Ingrediente: 1 raţă mijlocie 1 lingură untură 4 cepe 1 linguriţă făină 1 lingură bulion 200 g măsline sare   Mod de preparare: Se prăjesc bucăţile de raţă cu o jumătate lingură de untură (dacă raţa este grasă, se pune fără untură în cratiţă, deoarece lasă singură grăsime). Se adaugă câte puţină apă şi…
Read more »

Iepure cu masline

29 July 2010
  Ingrediente: 1 iepure 3 linguri ulei 4 cepe 250 g arpagic 209 g măsline 1 păhărel de vin 1 linguriţă bulion sare piper   Mod de preparare: Se curăţă şi se marinează iepurele. Se scoate bucata potrivită pentru friptură, iar restul se taie în bucăţi. Se prăjeşte uşor în ulei ceapa tăiată mărunt. Când…
Read more »

Cotlete de caprioara

29 July 2010
  Ingrediente: 6 cotlete 1 lingură unt 2 linguriţe ulei sare   Mod de preparare: Se taie cotletele de circa 2 cm grosime şi se bat uşor ca să se mai subţieze. Se pune într-o tigaie untul amestecat cu ulei. Când grăsirnea este fierbinte, se pun cotletele şi se frig pe ambele părţi. Nu trebuie…
Read more »

Gogosi cu dulceata

29 July 2010
  Ingrediente: 500 g făină 50 g zahăr 50 g unt 4 gălbenuşuri 25 g drojdie 1/2 linguriţă sare vanilie sau vanilină lapte cât se cere Mod de preparare: Se moaie drojdia cu puţin lapte cald şi se amestecă cu 2 -3 linguri de făină, astfel încât să se obţină o cocă groasă ca o…
Read more »

Mancare de rinichi

29 July 2010
  Ingrediente: 6 rinichi de purcel, sau 2 rinichi de viţel, sau 1 rinichi de vacă 3 cepe mijlocii 2 linguri unt sau untură 1 linguriţă făină 1 ceaşcă zeamă de carne sau apă 1 linguriţă bulion 1 păhărel de vin sare piper   Mod de preparare: Se curăţă rinichii de pieliţă, se spală în…
Read more »

Prepelite la frigare

29 July 2010
  Ingrediente: 6 prepeliţe câteva frunze de viţă 200 g slănină 6 felii de pâine 1 lingură unt sare   Mod de preparare: Spre deosebire de alte vânaturi, prepeliţele trebuie pregătite cât mai proaspete. Se jumulesc cu puţin înainte de a fi pregătite. Se scot intestinele şi măruntaiele, se pârlesc iute la flacără de spirt,…
Read more »

Friptura de iepure

29 July 2010
  Ingrediente: spinarea de la un iepure mare 100 g slănină afumată 1 căpăţână de usturoi 1 lingură unt sare   Mod de preparare: Se curăţă iepurele şi se lasă să se marineze, aşa cum s-a arătat mai sus. Se alege partea bună de friptură, adică spinarea cu muşchii, la care se lasă şi picioarele…
Read more »

Mancare de cartofi cu slanina

29 July 2010
  Ingrediente: 1 kg cartofi 1 ceapă 1 lingură unt sau untură 100 g slănină 2 ceşti zeamă de carne 1 lingură smântână sare piper   Mod de preparare: Se taie mărunt o ceapă şi se prăjeşte uşor cu o lingură de unt, fără să se rumenească, împreună cu o bucată de slănină afumată, tăiată…
Read more »

Crochete de gris

29 July 2010
  Ingrediente: 1 ceaşcă griş 3 ceşti apă sau lapte 2 ouă 1 lingură făină 2 linguri untură sare   Mod de preparare: Se toarnă ca mai sus grişul în apă sau în laptele care clocoteşte. Se pune sare. Se fierbe amestecând mereu până se îngroaşă. Când s-a răcorit, se pun ouăle. Din această compoziţie…
Read more »

Limba rasol

29 July 2010
  Ingrediente: 1 limbă cam de 1 kg 3 l apă 2 cepe 1 pătrunjel 10 boabe piper 1 foaie de dafin sare   Mod de preparare: Se spală limba în mai multe ape, frecând-o cu puţin mălai pentru a se lua toată murdăria dintre pori. Se scoate gâtlejul şi se ţine limba cel puţin…
Read more »

Pui cu conopida

29 July 2010
  Ingrediente: 1 pui mare 2 conopide mijlocii 1 ceapă 1 lingură unt sau untură 1 lingură făină, 2 linguri smântână sare   Mod de preparare: Se prăjesc uşor bucăţile de pui cu unt şi cu o ceapă rasă, se aşază în cratiţă. Se fierbe în apă cu sare, conopidă curăţită şi desfăcută în buchete…
Read more »

Pui cu fasole verde

29 July 2010
  Ingrediente: 1 pui mare 1 kg fasole verde 1 ceapă mica 1 linguriţă făină 1 linguriţă bulion 1 lingură unt sau untură 1 linguriţă pătrunjel verde tocat sare   Mod de preparare: Se prăjesc uşor bucăţile de pui în unt sau în untură, se adaugă o ceapă dată pe răzătoare şi făina. Se curăţă…
Read more »

Creier cu rosii la cuptor

29 July 2010
  Ingrediente: 1 creier de vacă sau 2 creieri de viţel 150 g ciuperci 4 roşii frumoase 2 linguri unt 1 lingură pesmet 1 lingură brânză rasă sare   Mod de preparare: Se curăţă creierul şi se fierbe . Se taie felii subţiri. Se curăţă de asemenea câteva ciuperci, se taie felii şi se înăbuşă…
Read more »

Pulpa de vitel la tava

29 July 2010
  Ingrediente: 1,500 kg carne 1 lingură untură sare   Mod de preparare: Se alege o pulpă cam de 1,500 kg. Se dă sare, se ţine o jumătate de oră, se pune apoi în tavă, se unge cu unt sau cu untură şi se dă la cuptor la foc potrivit. Se ţine o oră şi…
Read more »

Cartofi cu ceapa

29 July 2010
  Ingrediente: 1 kg cartofi 1 ceapă 1 lingură untură, sare   Mod de preparare: Se fierb cartofii cu coajă. Se curăţă, se taie felii. Se taie o ceapă mărunt, se pune la foc cu untura fierbinte. Când ceapa s-a muiat, se adaugă cartofii şi sarea, şi se ţin pe foc până se înfierbântă. Se…
Read more »

Varza acra cu costita afumata si untura

29 July 2010
  Ingrediente: 1 varză murată cam de 1 kg 300 g costiţă afumată 3 linguri untură 1 linguriţă boia de ardei 10 boabe piper sare   Mod de preparare: Se taie o varză mare, murată, în felii. Dacă este prea acră, se spală într-o apă sau două şi se scurge bine. Se taie costiţa afumată…
Read more »

Friganele de aluat

29 July 2010
  Ingrediente: 1 ou 3 linguri făină 1/2 ceaşcă lapte sare 2 linguri untură   Mod de preparare: Se freacă bine într-un castron un ou cu trei linguri pline de făină, cu grijă să nu se facă cocoloşi. Se subţiază cu lapte, astfel încât să se obţină un aluat ceva mai gros ca la clătite.…
Read more »

Salată cu peşte afumat şi caş

28 July 2010
Salată cu peşte afumat şi caş  Ingrediente: 1 salată verde 1 conservă şprot afumat 174 kg caş (de vacă sau de oaie, după gust) 1 legătură de ceapă verde 1 legătură ridichi 2-3 roşii 1 legătură de mărar oţet şi ulei după gust un praf de cimbru   Mod de preparare: Scurgi întâi peştele de ulei, apoi îl scoţi din…
Read more »

Spanac ardelenesc

28 July 2010
  Ingrediente: 1 kg spanac 1 lin­gură untură 2 linguri făină 1 ceaşcă de lapte 2-3 căţei de usturoi sare   Mod de preparare: Alegi spanacul, îl speli bine şi-l opăreşti în apă cu sare. Il scurgi si apoi îl toci puţin pe un suport de lemn. Rumeneşti puţin făina în untură şi o stingi…
Read more »

Mancarica de spanac cu marar

28 July 2010
  Ingrediente: 1 kg spanac 2 legături mărar 1 legătură ceapă verde 1 ardei gras 1 morcov 1 roşie 2 linguri făină 100 ml ulei   Mod de preparare: Cureţi spanacul şi-l laşi în apă rece. Cureţi şi ardeiul, morcovul şi ceapa şi le tai mărunt sau le treci prin râzătoare, după caz. Pui ceapa…
Read more »

Spanac cu smantană si slănină afumată

28 July 2010
  Ingrediente: 2 kg spanac 50-100 g slănină afumată 100 ml smântână 1 ceapă mică 3-4 căţei de usturoi sare şi facultativ zeamă sau sare de lămâie Mod de preparare: Căleşti slănina tăiată mărunt la foc mic, presând mereu bucăţile ca să iasă grăsimea şi să se rumenească puţin. Adaugi ceapa tăiată mărunt, amesteci de…
Read more »

Tocaniţă de urzici

28 July 2010
  Alegi urzi­cile, le speli bine, le pui la fiert cu un pic de sare. Când sunt fierte, le scurgi de apă şi le treci printr-un jet de apă rece. Le laşi să se scurgă şi le toci mărunt. Intr-o tigaie faci un rântaş din ulei şi 3 linguri de făină şi-l laşi pe foc…
Read more »

Ridichi cu maioneza

28 July 2010
  Cureţi 500 g de ridichi, le speli şi le dai pe răzătoarea cu ochiuri mari. Presari apoi puţină sare şi le laşi deoparte ca să-şi lase zeama, între timp, faci o maioneză dintr-un gălbenuş fiert sau crud, 1 lingură muştar şi 250 ml ulei. Presezi apoi ridichile date pe râzătoare şi le amesteci cu…
Read more »

Ciulama de vitel

28 July 2010
  Ingrediente: 1 kg carne 1 l apă 1 morcov 1 ceapă 1 pătrunjel 1 lingură unt 1 lingură făină sare   Mod de preparare: Se taie carnea în bucăţele potrivite. Se pune la fiert cu un litru de apă rece şi sare. Carnea trebuie să fie acoperită cu apă. Când dă în clocot, se…
Read more »

Chiftele de peste

28 July 2010
  Ingrediente: 250 g peşte fără oase 2 chifle 2 ouă 2 linguri brânză rasă sare piper 2 linguri făină 100 g  ulei   Mod de preparare: Se fac din orice rest de peşte fiert, morun, păstrugă, şalău sau ştiucă. Se scot cu grijă toate oasele şi pielea şi se toacă peştele mărunt. Se adaugă…
Read more »

Fasole boabe cu carne

28 July 2010
  Ingredinte: 600 g carne 400 g fasole uscată 1 lingură untură 2 cepe 1 lingură bulion sau 5 roşii 1 frunză de dafin   Mod de preparare: Se pregăteşte carnea la fel ca pentru mâncarea cu cartofi. Se alege fasolea care nu lasă coji şi se fierbe separat, schimbând apa odată sau de două…
Read more »

Ciorbă de verdeţuri cu fidea

28 July 2010
Ciorbă de verdeţuri cu fidea  Ingrediente: 1 kg verdeaţă (urzici, spanac, ştevie, măcriş) 3 – 4 cartofi 2 morcovi 2-3 cepe 100 g fidea sare 4 l apă 1 legă­tură leuştean 1 legătură mărar 1/2 l suc de roşii 4 linguri ulei   Mod de preparare: Cureţi şi speli cartofii, morcovii şi ceapa, apoi tai cartofii cubuleţe, morcovii rondele,…
Read more »

Prăjitură cu cireşe si esenţă de rom

28 July 2010
  Ingrediente: 300 g făină 150 ml ulei 250 g zahăr 100 ml lapte 4 ouă coajă rasă de lămâie 15 ml esenţă de rom 1 praf de copt 1 kg cireşe 2 linguri griş (sau pesmet) sare zahăr pudră zahăr vanilat   Mod de preparare: Freci gălbenuşurile cu 100 g zahăr, coaja rasă de…

Ciorbă de untişor

28 July 2010
  Alegi un castron de frunze de untişor, le speli şi le pui la fiert în apă cu sare. Strecori untişorul şi îl toci fin. Păstrezi zeama rămasă, iar separat căleşti 6-7 fire de ceapă verde tăiată mărunt, le pui în zeama în care a fiert untişorul şi le fierbi din nou. Presari o legătură…
Read more »

Cum se prepara: Muffins cu ciocolata (video)

28 July 2010
Cum se prepara: Muffins cu ciocolata (video)  Via
Read more »

Calcan la cuptor

28 July 2010
  Ingrediente: 1,500 kg calcan 3 linguri unt 1/2 lingură făină 200 g smântână sare piper   Mod de preparare: Se curăţă un calcan de mărime potrivită şi se pregăteşte ca pentru fiert. Se unge cu unt o farfurie rezistentă la foc. Se sărează calcanul cât trebuie, se aşază în farfurie cu partea albă în…
Read more »

Supă de vara cu turnaţei

28 July 2010
O reteta de supa de vara cu turnatei si gulii, morcovi, cartofi, condiment, verdeata, faina, oua si smantana. Ingrediente: 2-3 gulii 1 legătură morcovi noi 2-3 fire de ceapă 300 g cartofi noi 1 linguriţă condiment verdeaţă 60-100 g făină 1-2 ouă smântână   Mod de preparare: Cureţi legumele, le speli în mai multe ape,…
Read more »

Ciorbă de lobodă cu crutoane

28 July 2010
Ciorbă de lobodă cu crutoane  Ingrediente: 1 farfurie adâncă plină cu lobodă 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel 2-3 căţei de ustu­roi 1 lingură făină 2-3 felii de pâine 1/2 l borş   Mod de preparare: Speli loboda în câteva ape, o tai mărunt o pui la fiert în apă cu sare. Desfaci făina într-o ceaşcă de apă, pisezi…
Read more »

Gutui cu carne

28 July 2010
  Ingrediente: 1 kg gutui 600 g carne 2 linguri untură 1 linguriţă făină 6 linguriţe zahăr sare   Mod de preparare: Se taie carnea în bucăţi potrivite. Se prăjesc în cratiţă cu o lingură de untură. Se amestecă din când în când ca să nu se ardă Se spală gutuile (nu se curăţă de…
Read more »

Miel cu spanac

28 July 2010
  Ingrediente: 750 g carne 2 kg spanac 1 linguriţă făină 2 linguri untură 1 ceapă 1 lingură bulion sare   Mod de preparare: Se prăjesc în untură bucăţile de carne cu o ceapă tăiată mărunt şi se adaugă un praf de făină. Se curăţă spanacul, se spală în mai multe ape, se opăreşte şi…
Read more »

Oua prajite in aluat

28 July 2010
  Ingrediente: 6 ouă 1 albuş 100 g făină 1 păhărel apă caldă drojdie cât o alună sare 200 g ulei pentru prăjit   Mod de preparare: Se fierb ouăle tari, se curăţă de coajă şi se taie în două în lungime. Din timp se pregăteşte astfel aluatul în care vor fi prăjite ouăle: se…
Read more »

Stufat de miel

28 July 2010
  Ingrediente: 750 g carne 40 fire ceapă verde 20 fire usturoi verde 2 linguri untură 1 linguriţă de făină 1 pahar de borş sau 2 linguri oţet 1 lingură bulion sare   Mod de preparare: Se taie carnea de miel în bucăţi potrivite care se prăjesc cu o lingură de grăsime. Se adaugă un…
Read more »

Cotlete de vitel pane

28 July 2010
  Ingrediente: 6 cotlete 1 lingură făină 2 ouă 2 linguri pesmet 2 linguri untură sare   Mod de preparare: Se taie cotletele groase de 2 cm. Se îndepărtează bucăţica de os de la şira spinării şi pieliţa din lungul osului. Se scurtează şi costiţa dacă este prea lungă. Se sărează. Se dau prin făină,…
Read more »

Cartofi copti

28 July 2010
  Ingrediente: 12 cartofi mijlocii sare unt proaspăt   Mod de preparare: Se spală cartofii bine, apoi se şterg. Se presară cu sare, se pun în cuptor. Se întorc pe o parte şi pe alta ca să-i cuprindă bine căldura. Cartofii mijlocii se coc într-o oră şi jumătate. Când sunt gata se aşază pe farfurie…
Read more »

Cartofi din biscuiti

28 July 2010
  Ingrediente: 20 biscuiţi 1 pahar lapte îndulcit 1 pahar nuci măcinate 1 lingură cacao rom şi vanilie   Mod de preparare: Se moaie biscuiţii cu laptele îndulcit. Se adaugă nucile măcinate, cacao, rom şi vanilie după gust. Se amestecă, toate împreună şi se lasă până a doua zi la rece să se pătrundă. Se…
Read more »

Oua rascoapte portugheze

28 July 2010
  Ingrediente: 5 ouă 500 g roşii 1 lingură unt 1 lingură brânză rasă sare Mod de preparare: Se fierb ouăle tari, se curăţă de coajă şi se taie felii. Separat se spală câteva roşii nu prea coapte, se scot seminţele şi se taie felii. O parte din aceste roşii se aşază pe fundul unei…
Read more »

Piept de vitel umplut

28 July 2010
  Ingrediente: 1,500 kg carne 1 lingură pesmet 3 cepe 1 căţel usturoi 1 linguriţă vin alb 1 ou verdeaţă sare piper 1 lingură untură   Mod de preparare: Se alege o bucată de carne de la piept. Se scot oasele cu grijă, ca să nu se sfărâme carnea, trăgându-le pe rând pe fiecare, sau…
Read more »

Tocana de vitel

28 July 2010
  Ingrediente: 1 kg carne 1 lingură untură 1 ceapă 1 linguriţă făină 1 păhărel vin 2 -3 ceşti zeamă de carne 1 lingură bulion 1 căţel de usturoi sare piper   Mod de preparare: Se taie carnea de viţel în bucăţi potrivite. Se pun într-o cratiţă să se prăjească cu o lingură de untură.…
Read more »

Ficat de vitel inabusit

28 July 2010
  Ingrediente: 750 g ficat 50 g slănină 1 lingură unt 1 lingură făină 1 păhărel de vin 1 lingură bulion (sau 4 roşii) 2 ceşti zeamă de carne sare piper foaie de dafin 1 fir de pătrunjel verde 1 fir de cimbru   Mod de preparare: Se curăţă ficatul de pieliţa de deasupra. Se…
Read more »

Nuga

28 July 2010
  Ingrediente: 6 albuşuri 350 g miere 350 g zahăr zeama de la 1/2 lămâie 1 pachet vanilie 350 g nuci 2 foi de tort   Mod de preparare: Se freacă bine într-un căzănel albuşurile cu mierea şi zahărul, până creşte compoziţia ca o spumă (se freacă cel puţin o jumătate de oră). Se adaugă…
Read more »

Felii de parizer pane

28 July 2010
  Ingrediente: 12 felii de parizer 1 lingură făină 1 ou 2 linguri pesmet 2 linguri untură (sau ulei)   Mod de preparare: Se taie feliile de parizer potrivit de groase şi se îndepărtează pieliţa dimprejur; se dau prin făină, prin ou bătut şi pesmet şi se rumenesc frumos în untură amestecată cu ulei. Se…
Read more »

Creier fiert

28 July 2010
  Ingrediente: 2 creieri de vacă sau 3 creieri de viţel 11 apă 1 lingură otet sare   Mod de preparare: Înainte de a fi curăţit, creierul trebuie ţinut cel puţin o oră în apă rece, ca să iasă tot sângele şi cheagurile care s-ar înegri la fiert. Se schimbă apa odată sau de două…
Read more »

Biftec in faina

28 July 2010
  Ingrediente: 250 g muşchi de vacă 1 lingură făină 2 linguri untură sare   Mod de preparare: Se curăţă muşchiul de pieliţe, se taie în bucăţi potrivite. Se dă sare. Se usucă bine cu o cârpă, se dau prin făină, se frig în untură fierbinte, întâi pe o parte, apoi pe cealaltă, ca şi…
Read more »

Antricoate cu ceapa prajita

28 July 2010
  Ingrediente: 6 antricoate 3 cepe mijlocii 2 linguri ulei sare   Mod de preparare: Se frig antricoatele la tavă sau la grătar. Se taie ceapa în felii foarte subţiri. Se înfierbântă uleiul şi când acesta este bine încins, se pune ceapa la prăjit dată prin puţină făină. Se amestecă uşor cu o furculiţă până…
Read more »

Pui cu mazare

28 July 2010
  Ingrediente: 1 pui mare 750 g mazăre boabe verde 1 lingură unt 1 linguriţă făină 1 linguriţă zahăr sare 1 linguriţă mărar verde tocat   Mod de preparare: Puiul curăţit se spală în mai multe ape şi se taie în şase sau opt bucăţi potrivite. Se înfierbântă untul şi se prăjesc uşor bucăţile de…
Read more »

Muffins cu afine (video)

27 July 2010
Muffins cu afine (video)     Via
Read more »

Musaca de conopida cu carne macra

27 July 2010
  Ingrediente: 1 conopidă frumoasă 500 g carne macră 1 ceapă 3 linguri unt sau untură 1 ou sare piper 2 linguri pesmet   Mod de preparare: Se rup buchetele, fără cotoare, de la o conopidă frumoasă, se spală şi se fierb pe jumătate în apă cu sare. Se scurg de apă. Se dă carnea…
Read more »

Rulada de carne

27 July 2010
  Ingrediente: 750 g carne 100 g slănină (sau măduvă) 1 felie de pâine 2 cepe 2 ouă 1 linguriţă verdeaţă sare piper 1 Iinguriţă ulei 1/2 lingură făină 1 lingură untură   Mod de preparare: Se dă prin maşina de tocat, carne de porc sau de viţel, împreună cu slănina şi o felie groasă…
Read more »

Mititei

27 July 2010
  Ingrediente: 1 kg carne de vacă de la gât 200 g seu de vacă câte un vârf de cuţit de piper chimen bicarbonat 1 căpăţână de usturoi sare   Mod de preparare: Se trec de trei ori prin maşina de tocat carnea împreună cu grăsimea. Se sărează cât trebuie şi se lasă să stea…
Read more »

Musaca de vinete cu carne macra

27 July 2010
  Ingrediente: 4 vinete mijlocii 750 g carne macră 1 morcov 1 cartof 2 cepe 1 ou 2 linguri smântână sare piper 4 linguri untură 2 linguri făină 1 lingură pesmet 4 roşii sau 1 lingură bulion 1 ceaşcă zeamă de carne sau apă   Mod de preparare: Se aleg vinete mijlocii. Se taie fără…
Read more »

Snitel rusesc cu sos

27 July 2010
Snitel rusesc cu sosO reteta simpla de snitel rusesc din: carne macra, ulei, faina, untura, rosii, unt, zahar, usturoi si sare. Ingrediente: 750 g carne macră 1 lingură ulei 1 lingură făină 3 linguri untură (sau ulei) Ingrediente sos: 500 g roşii 1 linguriţă unt 1 linguriţa făină 1 bucăţică zahăr usturoi sau cimbru sare   Mod de…
Read more »

Peste la cuptor cu ciuperci

27 July 2010
  Ingrediente: 1 kg peşte zarzavat de supă 500 g ciuperci 2 linguri unt 1 lingură făină 1 ceaşcă smântână sau lapte 100 g brânză rasă   Mod de preparare: Se fierbe în apă cu sare şi zarzavat, morun, nisetru sau păstrugă. După ce s-a răcorit, se taie bucăţi mici. Se curăţă ciupercile, se taie…
Read more »

Scrumbii la tigaie

27 July 2010
  Ingrediente: 1,500 kg scrumbii 1 lingură ulei 1/2 lămâie frunze de pătrunjel   Mod de preparare: Se curăţă scrumbiile, se taie în două în lung şi se sărează. Se încinge bine tigaia pe foc, fără unt şi fără ulei, deoarece scrumbiile fiind grase, lasă singure grăsime. Se usucă bine într-o cârpă curată, se ung…
Read more »

Fasole verde cu carne

27 July 2010
  Ingrediente: 600 g carne 1 kg fasole 2 cepe 1 lingură untură 1 linguriţă făină 1 lingură bulion sau 4 roşii sare patrunjel   Mod de preparare: Se taie carnea în bucăţi potrivite. Se prăjeşte cu două cepe tăiate mărunt şi cu o lingură de untură. După ce s-a rumenit carnea, se adaugă făina,…
Read more »

Morcovi cu carne

27 July 2010
  Ingrediente: 600 g carne 1 kg morcovi 3 linguriţe zahăr 1 lingură untură 1 linguriţă făină sare   Mod de preparare: Se pune carnea la foc la fel ca pentru mâncarea cu cartofl. Se curăţă morcovii. Dacă sunt mari, se taie felii subţiri; dacă se întrebuinţează carote mici, rotunde, se lasă întregi. Se prăjesc…
Read more »

Jumari cu branza

27 July 2010
  Ingrediente: 6 ouă 1 lingură unt 3 linguri.smîntînă 2 linguri brînză rasă 3 felii de pîine tăiate cuburi sare   Mod de preparare: Se bat ouăle cu smântână şi sare. Se toarnă în tigaia în care s-a înfierbântat untul. Se amestecă şi când încep să se prindă, se pune brânza rasă. Se servesc cu…

Friptura inabusita

27 July 2010
  Ingrediente: 1,500 kg carne 50 g slănină 2 ceşti zeamă de carne 3 cepe mijlocii 2-3 căţei de usturoi 1 lingură untură 2 foi de dafin 5 boabe piper sare   Mod de preparare: Se alege o bucată de pulpă sau altă carne macră. Se sărează, se împănează cu slănină şi cu usturoi, se…
Read more »

Rulada umpluta cu ficat

27 July 2010
  Ingrediente: 1 kg carne 200 g ficat 50 g slăninâ 1 felie de pâine 1 ou frunze de pătrunjel 3 cepe 1 lingură untură 1 ceaşcă zeamă de carne 1 păhărel de vin alb 2 linguri smântână sare   Mod de preparare: Se alege carne de sub coaste. Se bate bine cu ciocanul de…
Read more »

Calcan prajit in unt

27 July 2010
  Ingrediente: 1,500 kg calcan 3 linguri lapte 100 g unt topit 2 linguri făină 50 g unt proaspăt 1/2 lămâie frunze de pătrunjel   Mod de preparare: Se curăţă calcanul şi se taie în bucăţi potrivite, care se ţin un sfert de oră într-un castron cu puţin lapte. Se încinge unt într-o tigaie. Se…
Read more »

Prune uscate cu carne

27 July 2010
  Ingrediente: 600 g carne 500 g prune uscate 2 linguri untură 1 linguriţă făină 6 linguriţe zahăr sare   Mod de preparare: Se taie carnea în bucăţi potrivite. Se prăjesc în cratiţă  cu o lingură de untură. Se amestecă din când în când ca să nu se ardă.  Se spală prunele, se opăresc, se…
Read more »

Oua umplute cu branza

27 July 2010
  Ingrediente: 6 ouă 2 gălbenuşuri 2 linguri brînză 1 lingură smântână 1 lingură unt sare piper    Ingrediente sos: 1 ceaşcă smântână, 1 linguriţă făină, sare.   Mod de preparare: Se fierb ouăle tari. Se curăţă şi se taie în două în lungune. Se scot gălbenuşurile şi se freacă într-un castron cu două gălbenuşuri…
Read more »

Varza dulce cu carne

27 July 2010
  Ingrediente: 600 g carne 1 varză frumoasă (cam de 1 kg) 1 ceaşcă borş 1 lingură bulion sau 4 roşii mijlocii 1 ardei gras 3 linguri untură sare   Mod de preparare: Se alege carne grasă şi se taie in bucati potrivite .Se prajesc in cratita cu o lingura de untura . Se taie…
Read more »

Omleta economica

27 July 2010
  Ingrediente: 4 ouă 2 linguri făină 3/4 pahar lapte drojdie cât o nucă 1/2 lingura unt sare piper verdeaţă   Mod de preparare: Se moaie cu puţină apă o bucăţică de drojdie cât o nucă mică, se adaugă ouăle, făina, se amestecă cu laptele (sau cu apă). Se adaugă sare, piper şi puţină verdeaţă…
Read more »

Supa de chimen

27 July 2010
  Ingrediente: 3 l apă zarzavat de supă 1 lingură chimen 1 lingură unt 1 lingură făină sare 6 felii de pâine tăiate cuburi   Mod de preparare: Se fierbe în apă o lingură de chimen şi zarzavat de supă. Se prăjeşte uşor o lingură de făină cu o lingură de unt şi se stinge…
Read more »

Supa de salata cu slanina

27 July 2010
  Ingrediente: 3 l apă 6 salate 1 ceapă 1 căpăţână de usturoi 1 lingură untură 50 g slănină 2 ouă sare   Mod de preparare: Se pune apa la foc. Când dă în clocot, se adaugă sare, o ceapă şi câţiva căţei de usturoi, toate tocate, şi câteva salate tăiate bucăţi. Separat se prăjesc…
Read more »

Antricot la tava

27 July 2010
  Ingrediente: 5 antricoate unt sare piper 2- cartofi 1 lin­guriţă hrean Mod de preparare: Scoatem oasele superioare (vertebrele) lăsînd numai-osul coastei şi dăm antricotului forma cotletului de viţel. Cură­ţăm grăsimea de prisos şi tăiem carnea de la capetele osului. Netezim antricoatele cu un ciocan de lemn, ca să aibă aceeaşi grosime. Pre­sărăm pe ambele…
Read more »

Befstroganov

27 July 2010
  Ingrediente: 1 kg muşchi unt pentru prăjit 5 linguri bulion de roşii 1 ceaşcă zeamă de carne 5 linguriţe făină 10 cartofi 1 ceapă sare piper smantană Mod de preparare: Curăţăm carnea, o tăiem bucăţi potri­vite şi din fiecare, facem bucăţeie mici, subţiri, lunguieţe (de 5-6 cm). Cu 3/4 de oră înainte de a…
Read more »

Antricot inabusit

27 July 2010
  Ingrediente: 5 antricoate unt sare piper 2-3 cartofi 1 ceapa verdeata Mod de preparare: Curăţăm carnea fără să o tăiem în bu­căţi, o preparăm şi o prăjim. Cînd antricotul s-a rumenit pe amîn­două părţile, îl aşezăm într-o cratiţă adîncă, adăugăm ceapa crudă curăţată, tăiata în bucăţi, un buchet de verdeaţă şi o coajă de…
Read more »

Biftec la tava

27 July 2010
  Ingrediente: 1 kg muşchi de vacă unt sare piper Mod de preparare: Curăţăm muşchiul de grăsimea de pri­sos şi de tendoane. Tăiem felii in curme­zişul fibrelor. Punem fiecare bucată în mijlocul unui şervet ud şi netezim cu ciocanul. Apoi tragem capetele şervetu­lui şi le învîrtim. Scoatem bucata din şer­vet şi o legăm cu sfoară…
Read more »

Antricot la gratar

27 July 2010
  Ingrediente: 5 antricoate potrivite sau 3 mai mari sare piper ulei unt sau untură Mod de prearare: Curăţăm carnea de cartilaje şi de pie­liţe. Nu spălăm antricoatele ca să nu se ducă sucul, le ştergem cu o cîrpă udă. Apoi le netezim cu ciocanul ca să fis de grosime egală, le ungem cu ulei…
Read more »

Vinete cu carne

27 July 2010
  Ingrediente: 3 vinete 750 g carne 1 ceapă 500 g roşii 2 lin­guri untură sare pătrunjel verde apă sau zeamă de carne Pentru rîntaş : untură 1 linguriţă făină Mod de preparare: Alegem carne de vacă sau de viţel, o tăiem în cuburi po­trivite şi o prăjim puţin pe o parte şi pe alta,…
Read more »

Tuslama

27 July 2010
  Ingrediente: 2 picioare dc vacă 5 picioare de vitei mujdei de usturoi sare Mod de preparare: Spălăm bine picioarele de vacă şi de viţel, desfacem copita de pe os. Tăiem în două fiecare picior şi le punem pe toate într-o oală cu apă rece. Aşezăm oala la foc mare şi cînd începe să clo­cotească…
Read more »

Tocana nationala

27 July 2010
  Ingrediente: 750 g carne manzat sau porc 1 kg ceapă de arpagic 200 g untură boia pentru culoare 650 g roşii (sau 2 linguri buiion de roşii) 2 ardei graşi sare Mod de preparare:   Spălăm carnea şi o tă­iem bucăţi nu prea mari (după dorinţă). Punem într-o tigaie o lingură de un­tură. Prăjim…
Read more »

Ghiveci national

27 July 2010
  Ingrediente: 1 kg carne 200 g mazăre 1 pătlăgică vanătă 400 g cartofi 200 g fasole verde 1 conopidă (sau varză mică) 1 dovlecel mare sau 5 dovlecei mici 25 g bame 1 ardei gras morcov pătrunjel păstamac telină (rădăcină sau frunze) 300 g grăsime 3-4 cepe 500 g roşii mărar pătrunjel verde sare…
Read more »

Arpagic cu carne

27 July 2010
  Ingrediente: 1 kg carne 1 lingură untură 1 ceapă 500 g ar­pagic 1 lingură bulion de roşii 1 păhărel vin 1 foaie de dafin 2 căţei de usturoi puţin oţet 1- 2 roşii Mod de preparare: Alegem carne de la coaste, o tăiem în bucăţi şi o punem într-o cratiţă cu un­tură şi cu…
Read more »

Praz cu carne

27 July 2010
  Ingrediente: 50 g carne 20-0 bucăţele praz 200 g grăsime ceapă 3 ceşti apă 400 g roşii (sau 1 lingură bulion fiert) 1 linguriţă unt Pentru rantaş : 1/2 linguriţă făină 1 linguriţă unt   Mod de preparare: Spălăm carnea (de preferinţă de viţel), lasăm să se scurgă şi o sărăm puţin. Punem carnea…
Read more »

Pilaf cu carne de vaca

27 July 2010
  Ingrediente: 1 kg carne 1 ceapă 2 linguri unt (sau untură) sare piper după gust 1 lingură bulion de roşii 1,5 1 apă clocotită 2 ceşti zeamă de carne 1 ceaşcă orez   Mod de preparare: Alegem carnea de vacă de la spată sau de la coadă. O tăiem în bucăţi. Oasele le lăsăm …
Read more »

Sarmale in varza dulce

26 July 2010
  Ingrediente: 1 varză mare sau 2 mijlocii 750 g carne macră 1 felie pâine 2 cepe 2 linguri orez 100 g untură sare piper mărar tocat 1crenguţă mică de cimbru 1 ardei gras 6 roşii sau 2 linguri bulion 1 l borş   Mod de preparare: Se dă prin maşină carnea de porc sau…
Read more »

Praz cu carne

26 July 2010
  Ingrediente: 600 g carne 2 legături praz 1 lingură untură 1 lingură bulion 1 bucăţică zahăr sare   Mod de preparare: Se pune carnea la foc, la fel ca pentru mâncarea de cartofi, nu se pune ceapă, deoarece prazul are el singur miros tare. Se curăţă prazul. Se taie în bucăţi potrivite. Se prăjeşte…
Read more »

Rasol cu smantana

26 July 2010
  Ingrediente: 1,250 kg carne de pe coaste zarzavat de supă 4 l apă 1 ceaşcă smântână 1 linguriţă făină 1 lingură brânză rasă sare   Mod de preparare: Se scoate carnea de pe coaste, se face o ruladă (sul), se leagă cu aţă şi se pune la fiert ca mai sus, adăugând zarzavat ca…
Read more »

Peste la cuptor cu macaroane

26 July 2010
  Ingrediente: 500 g peşte 300 g macaroane 1/2 lingură făină 1 lingură unt 2 ceşti lapte 1 lingură brânză rasă unt proaspăt cât o nucă   Mod de preparare: Se întrebuinţează resturi de orice peşte fiert, căruia i s-au scos oasele şi pielea.Se fierb macaroanele în apă cu sare. Se face un rântaş din…
Read more »

Crochete de carne

26 July 2010
  Ingrediente: 300 g carne fiartă (sau friptă) 1 ceapă mică 1/2 lingură unt 2 linguri făina 2 ceşti zeamă de carne (sau apă) 2 ouă sare piper 1 lingură pesmet 50 g untură   Mod de preparare: Carnea fiartă, rămasă de la rasol, se dă prin maşină. Se prăjeşte apoi cu o lingură de…
Read more »

Supa de ceapa

26 July 2010
  Ingrediente: 3 l apă 250 g ceapă 2 linguri unt o lingură făină sare 6 felii de pâine prăjită în unt 1 lingură brânză rasă   Mod de preparare: Se taie ceapa în felii foarte subţiri şi se pune la foc cu o lingură de unt. Nu trebuie să se îngălbenească. Când începe să…
Read more »

Supa crema de spanac cu galuste de paine

26 July 2010
Supa crema de spanac cu galuste de paine  Ingrediente: 1/2 kg spanac 1 lingură unt 1 lingură făină 1 gălbenuş 2-3 cuburi condimente pe care le vei transforma în supă 1 cană de lapte   Mod de preparare: Speli şi cureţi bine spanacul şi-l pui în apă clocotită cu sare pentru 10 minute. Apoi îl adaugi peste supa caldă (din cuburi) o…
Read more »

Marinata de peste

26 July 2010
  Ingrediente: 1,500 kg peşte 100 g ulei 2 linguri făină 2 linguri oţet 2 linguri bulion 2 foi de dafin 10 boabe piper sare   Mod de preparare: Se pregăteşte peştele la fel ca la cel prăjit în ulei. Se lasă să se răcească. În tigaia în care s-a prăjit peştele, se mai adaugă…
Read more »

Platica la cuptor

26 July 2010
  Ingrediente: 1,500 kg plătică 3 linguri ulei 2 linguri oţet sare piper 1 lingură pătrunjel verde tocat   Mod de preparare: Se curăţă peştele, se spală şi se dă sare. Se lasă să stea cu sare o jumătate de oră. Se pun câteva linguri de ulei într-o tavă, se aşază peştele şi se dă…
Read more »

Calcan fiert

26 July 2010
  Ingrediente: 1,500 kg calcan 21 apă sare 6 cartofi mijlocii 50 g unt proaspăt   Mod de preparare: De obicei calcanul nu se serveşte întreg. Când este de mărime potrivită, se curăţă înăuntru, se taie cu o foarfeca mare coada şi înotătoarele de jur împrejur şi se spală bine în mai multe ape. Se…
Read more »

Oua umplute in coaja lor

26 July 2010
  Ingrediente: 6 ouă 1 lingură smântână 1 felie de pâine sare piper 1 linguriţă mărar tocat   Mod de preparare: Se fierb ouăle tari, după ce au fost bine spălate. Se lasă să se răcească. Se taie în lung, în două, cu un cuţit ascuţit, astfel încât să nu se sfărâme coaja. Se scot…
Read more »

Varza clujasca

26 July 2010
  Ingrediente: 1 varză mijlocie 750 g carne macră 1 ceapă 4 linguri untură (ulei) 1 ceaşcă smântână sare piper   Mod de preparare: Se prăjeşte în untură, cu puţină ceapă, carnea dată prin maşină. Se toacă potrivit de mărunt o varză frumoasă, se opăreşte cu apă clocotită cu sare, se scurge foarte bine. Se…

ReteteReteta zileiRetete CiorbeRetete SupeRetete SalateRetete PasteRetete PizzaRetete PesteRetete VitaRetete VitelRetete PorcRetete PuiRetete OaieRetete MielRetete BerbecRetete de postDesertDiete

Sursa:www.restaurantedelux.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu