sâmbătă, 27 aprilie 2013

Retete culinare de Paşti #85


Retete de Paste:

Varza clujasca

26 July 2010
  Ingrediente: 1 varză mijlocie 750 g carne macră 1 ceapă 4 linguri untură (ulei) 1 ceaşcă smântână sare piper   Mod de preparare: Se prăjeşte în untură, cu puţină ceapă, carnea dată prin maşină. Se toacă potrivit de mărunt o varză frumoasă, se opăreşte cu apă clocotită cu sare, se scurge foarte bine. Se…
Read more »

Supa deasa de spanac(crema)

26 July 2010
  Ingrediente: 3 l apă 500 g spanac 1 lingură unt 1 lingură făină 1 gălbenus 2 linguri smântână sare   Mod de preparare: Se alege spanacul, se spală cu grijă şi se pune la fiert când apa clocoteşte. Separat se prăjeşte uşor făina în unt şi se stinge cu apa în care fierbe spanacul.…
Read more »

Mancare de lin

26 July 2010
  Ingrediente: 1,500 kg lin 100 g unt topit 1 lingură făină 1 mână de ciuperci 1 ceapă sare piper 1 paliar de vin 1 gălbenuş   Mod de preparare: Se curăţă de solzi câţiva peşti mai mici, se taie capetele, se despică în două în lungime şi se scoate şira spinării. Se spală în…
Read more »

Vitel cu dovlecei

26 July 2010
  Ingrediente: 750 g carne 1 lingură unt sau untură 1 ceapă 1 linguriţă făină 4 dovlecei frumoşi sau 50 dovlecei în floare 1 linguriţă mărar tocat 2 linguri smântână sare   Mod de preparare: Se prăjeşte carnea de viţel în unt sau în untură, cu ceapă şi puţină făină. Se adaugă apă şi se…
Read more »

File de salau pane

26 July 2010
  Ingrediente: 1 şalău de 1 kg 2 ouă 2 linguri făiuă 3 linguri de pesmet sare 100 g ulei   Mod de preparare: Se curăţă un şalău mijlociu. Se taie capul şi coada. Se desface exact în două, în lungirne. Se curăţă de piele, se scoate şira spinării şi se observă să nu mai…
Read more »

Jumari cu ceapa

26 July 2010
  Ingrediente: 6 ouă 1 ceapă frumoasă 1 lingură unt 3 linguri lapte sare   Mod de preparare: Într-o tigaie se prăjeşte cu unt o ceapă tăiată în felii foarte subţiri, cu grijă, să nu se înnegreascâ. Deasupra se toarnă ouăle bătute cu lapte şi puţină sare. Se amestecă până sunt gata.   Pofta buna!
Read more »

Stiuca umpluta fiarta

26 July 2010
  Ingrediente: 1 ştiucă de 1 kg o felie de pâine 1 lingură de lapte 1/2 ceaşcă ulei 2 oua foi de pătrunjel sare piper 1 morcov 1 ceapă 4 cartofi mijlocii 2 l apă   Mod de preparare: Se curăţă ştiuca. Se scoate pielea cu atenţie ca să rămână întreagă. Cine este îndemânatic face…
Read more »

Budinca de carne cu cartofi

26 July 2010
  Ingrediente: 500 g carne 1 ceapă 1 felie de pîine 2 linguri unt (sau untură) 1 lingură făină 1/2 ceaşcă zeamă de carne (sau apă) 300 g cartofi sare piper verdeaţă 1 lingură pesmet   Mod de preparare: Se dă prin maşina de tocat carnea împreună cu ceapa şi miezul de la o felie…
Read more »

Jumari cu vinete si rosii

26 July 2010
  Ingrediente: 4 roşii frumoase 1 căţel de usturoi 1 linguriţă zahăr 6 ouă 1 vânătă mijlocie 1 lingură făină 3 linguri lapte 2 linguri unt 1 lingură ulei sare   Mod de preparare: Se curăţă de seminţe şi se scurg de apa lor câteva roşii mijlocii, bine coapte. Se pun într-o cratiţă cu unt,…
Read more »

Supa de varza

26 July 2010
  Ingrediente: 3 l apă 1 varză mijlocie o ceaşcă orez sau arpacaş 1 gălbenuş 2 linguri smântână sare   Mod de preparare: Se taie varza mărunt, se opăreste, se scurge de apă şi se pune la fiert într- o oală, cu apă fierbinte. Se adaugă jumătate ceaşcă de arpacaş sau de orez ales şi…
Read more »

Supa deasa de legume(crema)

26 July 2010
  Ingrediente: 4 l apă 1 lingură unt 2 cepe 250 g roşii 300 g cartofi 2 căţei de usturoi o mână de fasole fidea unt proaspăt cât o nucă   Mod de preparare: Se prăjeşte ceapa în unt fără să se îngălbenească. Se toarnă deasupra apă sau de preferinţă apâ în care a fiert…
Read more »

Omleta cu cartofi

26 July 2010
  Ingrediente: 500 g cartofi 4 ouă 1 lingură unt sare piper   Mod de preparare: Se fierb cartofii cu coaja, se curăţă şi se zdrobesc fierbinţi cu furculiţa. Se amestecă cu gălbenuşul, se adaugă sare, piper şi la sfârşit albuşul bătut spumă. Se coace ca şi omleta obişnuită.   Pofta buna!
Read more »

Langues De Chat (piscoturi) (video)

25 July 2010

Gulaş unguresc cu găluşte

25 July 2010
  Ingrediente: 750 g carne 250 g costită de porc afumată 2 lin­guri bulion de roşii 1 ceapă 10 cartofi 10 lin­guri smantană l ceaşcă bulion de carne unt sau untură pentru prăjit 2 linguri făină sare boia 10 găluşte fierte Mod de preparare: Alegem carne moale, o curăţăm şi o batem uşor, o tăiem…
Read more »

Ghiveci macelaresc

25 July 2010
  Ingrediente: 1 kg carne amestecată (vacă, porc, berbec, vilei) 3-4 cepe 2 dovlecei 500 g mazăre 250 g mor­covi 1 vanătă 1 legătură mărar 150 g bame 1 conopidă 100 g fasole grasă 100 g fasole 100 g fasole fideiută 500 g cartofi 1 legă­tură pătrunjel verde 4 ardei graşi varză putin praz putin…
Read more »

Cartofi cu carne

25 July 2010
  Ingrediente: 750 g carne 1 kg cartofi 4-5 roşii 1 ardei mă­rar pătrunjel verde 2 cepe 2-3 linguri unt sau untură Mod de preparare: Curăţăm cartofii şi îi punem în apă rece. Incingem grăsimea într-o tigaie şi pră­jim carnea tăiată în cuburi de 4-5 cm. Punem carnea într-o cratiţă şi turnăm apă clocotită cat…
Read more »

Rasol de vaca

25 July 2010
Rasol de vacaO reteta delicioasa de rasol de vaca din: carne, praz, telina, morcov, cartofi, ceapa, sare, varza si verdeata. Ingrediente: 1,500 kg carne de vaca 1,5 1 apă 20 bucăţele albe de praz 10 bucăţele de telină 10 bucăţele de mor­cov 15 bucăţele de cartofi 1 ceapă sare cateva bucătele de varză verdeaţă   Mod de…Read more »

Mititei

25 July 2010
  Ingrediente: 750 g carne 2 g bicarbonat piper usturoi mi­rodenii Mod de preparare: Alegem carne grasă de vacă (ceafă sau antricot de langă ceafă), carne de porc (pulpă), le tocăm împreună şi adău­găm puţină apă rece. Ţinem 6 ore la gheaţă. Adăugăm usturoi pisat (după gust) sau zeama de mujdei, un vîrf de cuţit…
Read more »

Varza nemteasca umpluta

25 July 2010
  Ingrediente: 1 varză nemţească 500 g carne: 300 g vacă şi 200 g porc 2 cepe 3-4 roşii sau bulion pătrunjel mărar 2 linguri untură sare piper   Mod de preparare:   Curăţăm varza, o spălăm bine, o opă­rim în apă clocotită, o scoatem şi o des­facem. Tocăm carnea. Prăjim într-o cratiţă două cepe…
Read more »

Supa deasa de dovleac

25 July 2010
  Ingrediente: 3 l apă 500 g dovleac 1 ceapă 2 linguri unt 1 lingură făină 2 linguri smântână sare   Mod de preparare: Se curăţă dovleacul de coajă şi de sâmburi, se taie bucăţi şi se înăbuşă cu puţin unt şi o ceapă tăiată mărunt. Se fierbe jumătate de oră la foc mic. Se…
Read more »

Telina umpluta cu carne

25 July 2010
  Ingrediente: 10 teline 500 g carne 5 linguri unt sau untură 4 cepe 1 felie de paine sare piper după gust putin pătrunjel putină frunză de telină 2 lin­guri făină 5-6 roşii sau 2 linguri bulion de roşii 2 linguri smantană   Mod de preparare: Alegem ţeline deopotrivă de mari, le curăţăm şi le…
Read more »

Rulouri

25 July 2010
  Ingrediente: 500 g carne 1 ceapă 1 bucăţică praz 1 bucăţică telină 1 ou puţin pătrunjel 1 bucăţică miez de paine (sau pesmet) grăsime 1 lingură făină 1 păhărel de vin 1 foaie de dafin   Mod de preparare: Alegem carne macră (fără os), dacă se poate pulpă. Tăiem felii subţiri ca pen­tru şniţel,…
Read more »

Supa de gulii

25 July 2010
  Ingrediente: 3 l apă 3 gulii frumoase 300 g cartofi 1/2 lingură unt 1 lingură făină 1 gălbenuş 2 linguri smântână sare   Mod de preparare: Se curăţă guliile şi cartofii, se taie bucăţi şi se pun la fiert într-o oală cu apă şi puţină sare. Se lasă să fiarbă bine. Se face un…
Read more »

Supa deasa de conopida

25 July 2010
  Ingrediente: 3 l apă 1 conopidă frumoasă 1/2 lingură unt 1 lingură făină 1 gălbenuş 2 linguri smântână sare   Mod de preparare: Se fierbe o conopidă în apă cu sare. Se rup câteva buchete din conopidă pentru garnitură şi se păstreaza în zeamă. Se încălzesc fără să se îngălbenească untul şi făina şi…
Read more »

Bors de loboda cu fidea

25 July 2010
Bors de loboda cu fidea  Ingrediente: 4 legături lobodă 1 morcov 2 fire de ceapă 1 ţelină mică 1 rădăcină de pătrunjel o mână de fidea 1/2 l borş câteva fire de pătrunjel şi câteva de  leuştean sare condiment (facultativ)   Mod de preparare: Cureţi şi tai ceapa mărunt, iar morcovul, ţelina şi rădăcina de pătrunjel le treci prin…Read more »

Cum se prepara Cocktail Alabama Slammer (video)

25 July 2010

Rosii umplute

25 July 2010
  Ingrediente: 500 g carne 10-12 roşii 1 ceapă 1 păhărel vin alb pătrunjel sare 1 ceaşcă smantană gră­sime 5 lingurite orez   Mod de preparare: Spălăm roşiile şi acolo unde a fost codiţa tăiem un căpăcel, care să se ţină într-o parte de roşie. Cu un cuţit scobim roşia. Ca să iasă mai uşor…
Read more »

Praz umplut

25 July 2010
  Ingrediente: 400 g carne 5-7 fire de praz 200 g grăsime făină otet boia bulion de roşii Mod de preparare: Alegem praz cît se poate de gros. Tă­iem bucăţi lungi de un deget şi le opă­rim în apă clocotită cu sare. Scoatem straturile cele mai groase şi le umplem cu tocătură ca pentru ardei…
Read more »

Dulceata de trandafir

24 July 2010
  Ingrediente: 250 g foi de trandafir 1 1/4 kg zahăr 1/2 linguriţă sare de lămâie   Mod de preparare: Se aleg trandafiri frumoşi care să nu fie veştezi. Se aleg foile una câte una, rupând capătul alb, apoi se vântură uşor sau se cern, ca să nu rămână de loc praf galben printre ele.…
Read more »

Musaca de varza si carne

24 July 2010
  Ingrediente: 1 varză mijlocie 750 g carne macră 1 ceapă 4 linguri untură 2 linguri pesmet 4 linguri smântână sare piper   Mod de preparare: Se prăjeşte în untură, cu puţină ceapă, carnea dată prin maşină. Se adaugă sare şi piper. Se aleg foile de la o varză frumoasă, se taie cotorul, se opăresc…
Read more »

Mere umplute cu carne macra

24 July 2010
  Ingrediente: 12 mere mijlocii 500 g carne macră 2 linguri ulei (unt) 1 ou sare  Ingrediente sos: 2 Iinguri unt sau ulei, 8 bucăţele zahăr, 1/2 linguriţă făină, 2 ceşti zeamă de carne (sau apă), sare.   Mod de preparare: Merele nu se curăţă de coajă. Se spală, se taie un căpăcel la partea…
Read more »

Vinete umplute cu carne macra

24 July 2010
  Ingrediente: 6 vinete potrivite 500 g carne macră 1 ceapă 1 Iingură untură(ulei) 1 ou sare piper   Ingrediente sos: 1 lingură untură, 1 ceapă, 1 lingură făină, 1 ceaşcă apă, 1 lingură bulion.   Mod de preparare: Se aleg pătlăgele vinete mai mici, de aceeaşi mărime, se taie cozile şi se opăresc cinci…
Read more »

Rosii umplute cu carne macra

24 July 2010
  Ingrediente: 12 roşii frumoase 600 g carne macră 1 felie de pâine 2 Iinguri orez 1 ceapă sare 1 lingură untură(ulei) 2 linguri smântână   Mod de preparare: Se face tocătura ca pentru ardei . Se aleg roşii rotunde, netede. Se taie capacul, se golesc şi se scot seminţele. Se umplu cu tocătura, se…

Inghetata de fragi

24 July 2010
  Ingrediente: 500 g fragi aleşi 300 g zahăr 3 dl apă zeama de la 1 lămâie 3 linguri frişcă bătută (facultativ)   Mod de preparare: Se spală fragii şi se scurg bine. Se trec prin sită, astfel încât să se obţină 1/2 kg de piure. Se face separat un sirop de zahăr cu apă,…
Read more »

Chiftele de cartofi cu carne

24 July 2010
  Ingrediente: 400 g cartofi 250 g carne 1 ceapă 1 ou 1 lingură făină sare piper 100 g ulei   Mod de preparare: Se fierb cartofii, se curăţă şi se trec prin maşină. Se amestecă cu o lingură de făină, un ou şi carnea dată prin maşină şi prăjită cu puţină ceapă. Se adaugă…
Read more »

Gulii umplute cu carne macra

24 July 2010
Ingrediente: 12 gulii mijlocii 400 g carne macră 1 felie pîine 1 ceapă mică 1 lingura orez 1 linguriţă mărar tocat sare Ingrediente sos: 2 linguri untură, 1/2 lingură făină, 1 ceaşcă zeamă de carne (sau apă), 1 lingură bulion, 5 bucăţele zahăr, sare. Mod de preparare: Se aleg gulii tinere, cam de aceeaşi mărime.…
Read more »

Biban in saramura

24 July 2010
  Ingrediente: 1,500 kg biban 2 linguri sare 1 linguriţă de boia 1 pahar apă   Mod de preparare: Bibanul se curăţă mai greu de solzi. De aceea întâi se frige şi apoi se rad solzii. Se curăţă peştii înăuntru şi se spală, se usucă şi se pun să se frigă direct pe plita încinsă…
Read more »

Jumari cu slanina

24 July 2010
  Ingrediente: 6 ouă 50 g slănină afumată (sau şuncă) 1/2 lingură unt 3 linguri lapte sare   Mod de preparare: În tigaia în care se vor face jumările se pun bucăţele mici de slănină şi se lasă să se prăjească la foc potrivit. Separat se bat ouăle cu laptele, se adaugă sare (dacă slănina…
Read more »

Crap prajit

24 July 2010
  Ingrediente: 1 crap de 1 kg 100 g ulei 2 linguri făină sare pătrunjel verde   Mod de preparare: Se curăţă peştele, se taie în bucăţi de mărime potrivită şi se sărează. Se pune uleiul să se înfierbânte. Se usucă peştele cu o cârpă, se dă prin făină şi se prăjeşte pe ambele părţi…
Read more »

Retete traditionale: Crap la cuptor

24 July 2010
  Ingrediente: 1 crap de 1,5 kg 3 linguri ulei 1 pahar vin alb 3 cepe 2 căţei de usturoi 2 foi de dafin 5 boabe de piper 1 lingură bulion de roşii sare   Mod de preparare: Se curăţă crapul, se sărează pe afară şi înăuntru şi se lasă să stea cel puţin un…
Read more »

Oua in cuib de spanac

24 July 2010
  Ingrediente: 6 ouă 1 kg spanac 2 linguri unt 1 lingură smântână 1 lingură brânză rasă sare   Mod de preparare: Se alege spanacul şi se fierbe. Se lasă la o parte, la cald, o lingură de spanac, iar restul se aşază într-o formă de pământ rezistentă la foc, cu două linguri de unt.…
Read more »

Ciorba de crupe de porumb

24 July 2010
  Ingrediente: 2 l apă 1 l borş 1 farfurie adâncă de crupe de porumb verdeaţă sare   Mod de preparare: Se spală o farfurie de crupe de porumb şi se pun la fiert într-o oală cu apă. Se adaugă verdeţuri de tot felul tocate mărunt şi cînd totul este bine fiert, se toarnă borşul…
Read more »

Ciorba de crap

24 July 2010
  Ingrediente: 2 l apă 1 l borş 6 bucăţi de crap (cam 600 g) zarzavat de supă 3 linguri orez verdeaţă sare   Mod de preparare: Se taie mărunt un morcov, un pătrunjel, ceapă. Se pun să fiarbă cu apă, adăugind orezul ales şi spălat. Se curăţă crapul, se scoate osul amar de la…
Read more »

Supa de rosii cu usturoi

24 July 2010
  Ingrediente: 1 kg roşii 1 ceapă 1 lingură unt sau ulei 1 morcov 1 pătrunjel 200 g orez 1 linguriţă zahăr 3 căţei de usturoi sare 2 l zeamă de carne   Mod de preparare: Se îngălbeneşte o ceapă tăiată mărunt în puţin unt sau ulei. Se spală roşii bine coapte, se rup în…
Read more »

Supa de macris

24 July 2010
  Ingrediente: 3 l apă 500 g măcriş 2 cartofi 1 lingură unt sare 1 gălbenuş 2 linguri smântână   Mod de preparare: Măcrişul trebuie să fie foarte tânăr, de aceea această supă nu este gustoasă decât foarte devreme primăvara. Se alege şi se spală bine măcrişul. Se înăbuşă într-o cratiţă cu puţin unt până…
Read more »

Sarbusca

24 July 2010
  Ingrediente: 1 l apă 2 l zer 1 morcov mijlociu 1 ceapă 300 g cartofi 1 lingură mălai sare   Mod de preparare: Se pune la fiert într-o oală cu apă, un morcov întreg şi o ceapă tăiată mărunt. Când a început să fiarbă, se adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi în bucăţi potrivite. După…
Read more »

Bors de urzici si spanac

24 July 2010
Bors de urzici si spanac  Ingrediente: 300 g urzici 2 linguri orez 2 oua 80 g smantana 1 legatura ceapa verde 1 salata verde 200 g spanac 1 l bors cateva fire de leustean sare Mod de preparare: Cureti urzicile, ceapa, salata si spanacul, le speli in mai multe ape si pui la fiert in 2 l de apa…Read more »

Supă verde de primavară

24 July 2010
Supă verde de primavară  Ingrediente: 3 legături de ştevie 1/2 kg spanac 1 salată verde 3-4 fire de tarhon 1 legătură de pătrunjel 100 g unt (sau ulei) 1 linguriţă de făină 1 gălbenuş 3 linguri smântână 1 linguriţă condiment   Mod de preparare: Cureţi şi speli ştevia, spanacul şi salata şi le tai fideluţă. Intr-o oală pui…Read more »

Supa deasa de morcovi(crema)

24 July 2010
  Ingrediente: 3 l apă 1/2 lingură unt topit 500 g morcov 1 ceapă 4 cartofi mari 1/2 linguriţă zahăr sare unt proaspăt cât o nuca   Mod de preparare: Supa de morcovi, ca şi toate supele de zarzavat, se poate pregăti, în lipsă de zeamă de carne, cu apa în care a fiert alt…
Read more »

Sos de rosii

24 July 2010
  Ingrediente: 500 g roşii unt proaspăt cât o nucă 1 linguriţă zahăr sare 1 frunză de ţelină Mod de preparare: Se spală câteva roşii frumoase, se rup bucăţi şi se pun să fiarbă; se trec prin sită, se adaugă sarea, zahărul, untul şi frunza de ţelină. Se lasă să mai fiarbă până se îngroaşă…
Read more »

Cum se prepara Cocktail Appleton Original Sin (video)

24 July 2010

Dovlecei umpluti cu ciuperci

24 July 2010
  Ingrediente: 6 dovlecei mijlocii 1 felie de pâine 200 g ciuperci (hribii ar fi ideali dacă îi ai) 2 cepe 1 lingură făină 4 roşii mari 5 linguri ulei verdeaţă sare piper   Mod de preparare: Alegi dovleceii tineri şi proaspeţi, îi cureţi de coajă, îi tai în două pe lung şi le scoţi…
Read more »

Mancare de fasole verde cu rosii

24 July 2010
  Ingrediente: 1 kg fasole verde 4 cepe potrivite 500 g roşii verdeaţă ustu­roi 1 pahar ulei   Mod de preparare: Cureţi fasolea verde, o speli şi o înăbuşi în ulei împreună cu ceapa tocată şi 1 pahar cu apă. Când fasolea este aproape fiartă, adaugi roşiile curăţate de coajă şi tăiate cuburi, apoi câţiva…
Read more »

Mancare de mazare cu carnati

24 July 2010
  Ingrediente: 1 kg mazăre verde 800-400 g cârnaţi afumaţi picanţi 1 măr mai mare 2 ardei graşi roşii 1 ceapă 1 căpăţână de usturoi 600 ml lapte 2 linguri smântână 3 linguri făină 1 lin­gură rasă de zahăr oregano tarhon condimente ulei sare după gust     Mod de preparare: Cureţi ceapa, usturoiul, ardeii…
Read more »

Mazare cu rosii

24 July 2010
  Ingrediente: 800 g mazare verde 200 ml ulei 1 legătură pătrunjel 2 cepe 3 linguri făină 5 roşii 1 legătură mărar zahăr sare piper   Mod de preparare: Cureţi mazărea, o speli bine şi o laşi să se scurgă. Tai ceapa, o prăjeşti în ulei, adaugi mazărea şi apă cât s-o cuprindă, sare şi…
Read more »

Sufleu de cartofi noi cu şuncă

24 July 2010
  Ingrediente: 500 g cartofi noi 5 linguri unt 1 lingură făină 100 ml lapte 4 ouă 100 g şuncă presată 100 g caşcaval piper sare   Mod de preparare: Cureţi cartofii, îi speli şi îi pui întregi să fiarbă în apă clocotită cu sare. Când sunt gata, îi scurgi şi îi pasezi prin sită.…
Read more »

Supă simplă de rosii cu taiţei

24 July 2010
  Ingrediente: 2 cepe 2 morcovi 2 ardei 3 linguri ulei 10 roşii mari 150 g tăieţei sare frunze de ţelină pătrunjel   Mod de preparare: Cureţi ceapa, morcovul şi ardeii, le speli şi le tai mărunt. Intr-o oală pui la fiert uleiul cu 3 l de apă şi adaugi zarzavatul. Opăreşti roşiile, le decojeşti…
Read more »

Mancare de pui cu mărar si pătrunjel

24 July 2010
Mancare de pui cu mărar si pătrunjel  Ingrediente: 1 piept de pui 8 legături de mărar 3 cepe vechi 1 linguriţă făină 1 legătură pătrunjel   Mod de preparare: Cureţi şi speli carnea de pui, o tai cubuleţe pe care le pui să se rumenească în ulei. Toci şi ceapa şi o adaugi peste pui în ulei, lăsându-le să se călească…Read more »

Supă de vară

24 July 2010
  Ingrediente: 7-8 roşii coapte bine 1/2 ceşcuţă ulei 1 lingură făină 1 linguriţă zahăr sare pătrunjel verde   Mod de preparare: Speli roşiile şi le pui la fiert cu 1/2 l de apă. Când roşiile sunt fierte, le strecori (dar păstrezi zeama în care au fiert), le decojeşti şi le treci prin sită. Aureşti…
Read more »

Langues de Chat cu ciocolata (video)

24 July 2010

Ciorbă de dovlecei cu măsline

24 July 2010
  Ingrediente: 3 dovlecei 150 g măs­line 1 ceapă 1 morcov 1 ţelină 1 rădăcină de pătrunjel 1 păstârnac 1 ardei gras 2 ouă smantână leuştean sare borş 2 linguri făină   Mod de preparare: Toci ceapa şi morcovul, le căleşti împreună cu făina, apoi stingi cu apă. Separat, pui la fiert în apă cu…
Read more »

Ciorbă de roşii cu hamsii si busuioc

24 July 2010
  Ingrediente: 10 roşii mari coapte 200 g hamsii puţin orez 2-3 cepe 1-2 morcovi potriviţi 1 ardei gras 1 ardei iute 1 linguriţă condiment ulei puţin busuioc   Mod de preparare: Cureţi morcovii şi ceapa, dai morcovul pe râzătoare şi toci ceapa. Cureţi ardeiul gras, îl tai cubuleţe, toci şi ardeiul iute. Amesteci legumele,…
Read more »

Budinca de stevie

23 July 2010
Budinca de stevie  Ingrediente: 4 legături de stevie 2 linguri orez 2 ouă 1 lingură făină 150-200 ml lapte 1 lin­guriţă pesmet 1 lingură unt puţin caşcaval sare piper   Mod de preparare: Pui la foc o oală cu apă sărată şi când clocoteşte pui ştevia bine spălată. Timp de 15 minute, cât fierbe ştevia, alegi orezul,…Read more »

Mancare de ceapă şi carne de viţel

23 July 2010
Mancare de ceapă şi carne de viţel    Ingrediente: 500 g carne de viţel 7 legături ceapă verde 4-5 boabe de piper 1-2 foi de dafin condimente ulei 1 lingură făină   Mod de preparare: Cureţi şi speli bine carnea, o tai bucăţi, o pui la fiert în apă cu puţin condi­ment şi o laşi pe foc aproximativ 1 oră. Cureţi…Read more »

Ciorba de fasole grasa cu slanină afumată

23 July 2010
  Ingrediente: 1/2 kg fasole grasă 1 buca­tă de slănină afumată lată de 2 degete 1 legătură de ceapă verde 1-2 linguri de ulei 2 linguri făină 4-5 linguri de iaurt 1 legătură de pătrunjel 1 legătură de mărar   Mod de preparare: Cureţi fasolea de capete şi o pui la fiert în apă clocotită,…
Read more »

Salata verde

23 July 2010
Ingrediente: 1 căpăţână mare de salată verde sau 2 mijlocii 3 linguri ulei 1 lingură oţet sare piper muştar (facultativ)   Mod de preparare: Se spală salata în mai multe ape, se curăţă de frunzele veştede şi îngălbenite, se desprind frunzele unele de altele şi se scurg bine de apă. Într-un castro

Ardei umpluti

23 July 2010
  Ingrediente: 12 ardei graşi mijlocii 750 g carne macră 1 felie de pâine 1 ceapă 3 linguri orez 1 linguriţă mărar tocat   sare   2 linguri untură 1 lingură bulion 1 linguriţă făină 2 linguri smântână 1 ceaşcă apă   Mod de preparare: Se dă carnea şi o felie de pîine muiată şi…
Read more »

Ciorba de verdeata

23 July 2010
  Ingrediente: 2 l apă 1 l borş o farfurie adâncă plină cu verdeaţă 3 linguri orez 1 bucăţică zahăr sare   un gălbenuş două linguri smântână Mod de preparare: Se pun la fiert într-o oală cu apă frunze de lobodă, frunze de sfeclă, cozi de ceapă verde, mărar, pătrunjel, după gust şi leuştean, tăiate…
Read more »

Ghiveci de crap

23 July 2010
  Ingrediente: 1 crap de 1 kg 3 linguri ulei 1 ceapă 1 morcov 1 pătrunjel ţelină 2 linguri bulion sau 4 roşii o mână de mazăre o mână de fasole verde 5 boabe de piper   sare   Mod de preparare: Se curăţă peştele, se taie în bucăţi, se dă sare şi se lasă…
Read more »

Supa de piure de cartofi

23 July 2010
  Ingrediente: 3 l apă 750 g cartofi 1 ceapă 1 gălbenuş 1 lingură smântână sare   Mod de preparare: Se fierb într-o oală cu apă cartofii curăţaţi şi tăiaţi bucăţele, cu ceapă şi sare. Se lasă să fiarbă acoperit o jumătate de oră. Se încearcă dacă sunt fierţi. Se trec prin sită cât sunt…
Read more »

Ciorba de dovlecei

23 July 2010
  Ingrediente: 2 l apă 1 l borş zarzavat de supă 3 dovlecei frumoşi 2 roşii verdeaţă sare 1 gălbenuş 2 linguri smântână sau 1 lingură ulei şi 1 lingură făină   Mod de preparare: Se pun la fiert într-o oală cu apă, o ceapă tăiată mărunt, un morcov şi un pătrunjel întregi. Când zarzavatul…
Read more »

Sos de hrean

23 July 2010
  Ingrediente: 1 gălbenuş 1 lingură smântână 1 lingură hrean ras 1 linguriţă oţet sare   Mod de preparare: Se freacă gălbenuşul cu smântâna. Se pune hreanul ras, puţină sare şi oţet după gust. Se ţine la foc în alt vas cu apă fierbinte, fără să fiarbă, până se serveşte. Pofta buna!
Read more »

Placinta cu carne

23 July 2010
  Ingrediente: 500 g carne 2-3 cepe 2-3 roşii 1 legătură pătrunjel verde 1 lingură orez 2 linguri untură aluat de plăcintă Mod de preparare: Tocăm carnea şi o prăjim împreună cu ceapa tăiată mărunt. Amestecăm ro­şiile tăiate, fără pieliţe şi fără seminţe, cu tocătură, pe foc. După ce carnea s-a prăjit, adăugăm sare, piper,…
Read more »

Saraţele (video)

23 July 2010

Supa deasa de mazare verde

23 July 2010
  Ingrediente: 3 l apă 500 g mazăre boabe verde 1 salată verde o mână de spanac unt proaspăt cât o nucă   Mod de preparare: Într-o oală cu apâ se fierb mazărea şi câteva frunze de spanac şi de salată, tăiate fin. Se lasă să fiarbă înăbuşit, la foc potrivit, trei sferturi de oră.…
Read more »

Ciorba de perisoare

23 July 2010
  Ingrediente: 2 l apă 1 l borş zarzavat de supă verdeaţă 3 roşii sare 1 gălbenuş 2 linguri smântână 500 g carne porc 1 felie de pâine 2 linguri orez 1 ceapă 1 ou sare piper   Mod de preparare: Se pune la fiert într-o oală cu apă, un morcov, un pătrunjel, o ceapă,…
Read more »

Ochiuri in tomate

23 July 2010
  Ingrediente: 6 ouă 6 roşii frumoase o lingură de unt proaspăt 6 feliuţe mici de şuncă sare   Mod de preparare: Se aleg pătlăgele roşii netede şi destul de mari, ca să încapă în fiecare câte un ou. Se taie capacul, Se golesc de miez, se pune în fiecare câte o bucăţică mică de…
Read more »

Sos de marar cu smantana

23 July 2010
  Ingrediente: 1/2 lingură unt 1 lingură făină 1 ceaşcă lapte 2 linguri smântână 1 lingură mărar tocat sare   Mod de preparare: Se face un rântaş alb din unt cu făină. Se stinge cu o ceaşcă de lapte sau cu zeamă de carne. Se adaugă smântâna, mărarul tocat fin şi sare. Se ţine la…
Read more »

Ciorba de fasole verde

23 July 2010
  Ingrediente: 2 l apă 1 l borş zarzavat de supă 500 g fasole grasă verdeaţă 1 ardei gras 3 roşii mijlocii sare   Mod de preparare: Într-o oală cu apă clocotită, se pun la fiert un morcov, un pătrunjel şi o ceapă tăiată mărunt. Se adaugă fasolea tăiată în bucăţi, verdeaţă, cozi de ceapă…
Read more »

Mancare de crap

23 July 2010
  Ingrediente: 1 crap de 1 kg 1 lingură unt sau ulei 20 fire arpagic 1/2 lingură făină 2 pahare vin roşu pătrunjel verde dafin 2 căţei de usturoi   un praf de piper   sare   Mod de preparare: Se curăţă crapul, se taie în bucăţi de mărime potrivită şi se lasă cu sare…
Read more »

Ciorba de burta

23 July 2010
  Ingrediente: 4 1 apă 1 kg burtă 1 picior de viţel zarzavat de supă 2 foi de dafin 10 boabe piper 2 linguri oţet 2 gălbenuşuri sare   Mod de preparare: Se spală în mai multe ape şi se curăţă cu sare până rămîn albe, 1 kg de burtă şi un picior de viţel.…
Read more »

Sos de usturoi(Aioli)

23 July 2010
  Ingrediente: 1 căpăţână de usturoi 1/2 linguriţă boia de ardei 1 gălbenuş 100 g ulei sare 1/2 linguriţă oţet   Mod de preparare: Se striveşte usturoiul în piuliţa de lemn sau şi mai bine într-una de piatră. Se adaugă boiaua de ardei, sare şi un gălbenuş. Se toarnă puţin câte puţin uleiul, ca la…
Read more »

Ochiuri cu branza

23 July 2010
  Ingrediente: 6 ouă 1 lingură unt 1/2 lingură făinâ 1/2 l lapte 3 linguri brânză rasă sare   Mod de preparare: Se fac ochiuri româneşti, fierte ca mai sus în apă cu puţin oţet. Se scurg şi se aşază pe o farfurie unsă cu unt, rezistentă la foc. Separat se face un sos alb…
Read more »

Budinca de vinete

23 July 2010
  Ingrediente: 4 vinete 300 g carne 8-9 roşii 3-4 linguri unt sau untură 1 lingură sos alb 2-3 linguri caş­caval ras sare piper pătrunjel verde Pentru tocatura: 100 g carne de vacă 100 g carne de viţel 100 g carne de porc Mod de preparare: Tăiem vinetele în felii lungi, subţiri. Presărăm puţină sare…
Read more »

Supa deasa de fasole boabe(crema)

23 July 2010
  Ingrediente: 4 l apă zarzavat de supă 300 g fasole 1 ceapă unt proaspăt cât o nucă sau ulei   Mod de preparare: Fasolea aleasă şi spălată se fierbe într-o oală cu apă, după ce dă în clocot, se scurge apa şi se toarnă altă apă fierbinte. Se adaugă un morcov tăiat în patru,…
Read more »

Supa de ciuperci

23 July 2010
  Ingrediente: 3 l apă zarzavat de supă 500 g ciuperci 1 linguriţă unt 1 lingură făină   sare   piper 1 gălbenuş   Mod de preparare: Se aleg ciuperci tinere, adică încă închise, şi foarte proaspete. Se spală bine, se curăţă şi se taie în felii potrivite. Ca să rămînă albe, pe măsură ce…
Read more »

Supa de cartofi cu praz

23 July 2010
  Ingrediente: 3 l apă 400 g cartofi 1 morcov 1 pătrunjel 1/2 ţelină 3 fire de praz unt proaspăt cât o nucă   Mod de preparare: Se fierbe zarzavatul în apă cu sare. Când este fiert se strecoară, iar în zeamă se fierb cartofii tăiaţi cuburi egale şi prazul tăiat în felii subţiri. Se…
Read more »

Dovlecei umpluţi orez, ceapă şi brânză

23 July 2010
Dovlecei umpluţi orez, ceapă şi brânză  Ingrediente: 3 dovlecei 150 g brânză telemea 100 g orez fiert 2 linguriţe ceapă tocată şi înăbuşită în ulei 3 linguri pesmet încă 2 linguri de telemea rasă 100 g smântână 1/2 legătură de pătrunjel 2 linguri ulei sos tomat   Mod de preparare: Cureţi dovleceii de coajă, îi tai pe lungime în jumătăţi…Read more »

Parjoale

23 July 2010
  Ingrediente: 750 g carne (cap de muşchi) 250 g grăsime de la rinichi 2 felioare pîine aibă lapte pentru muiat pîinea grăsime pentru prăjit 1 ceapă sare piper 5 linguriţe gheată sau apă Pentru pane: ouă pesmet Mod de preparare: Curăţăm carnea şi o trecem prin ma­şină împreună cu grăsimea de la rinichi şi…
Read more »

Pilaf cu urzici si spanac

23 July 2010
Pilaf cu urzici si spanac  Ingrediente: 100 g orez 1 cub condiment 250 g spanac 300 g urzici 1 legătură ceapă verde ulei sare piper     Mod de preparare: Pui la fiert 300 ml apă cu condimentul, iar separat cureţi ceapa, o tai mărunt şi o căleşti în ulei încins. Când supa a dat în clocot, o adaugi…Read more »

Supa de dovlecei cu crutoane

23 July 2010
Supa de dovlecei cu crutoane  Ingrediente: 1 kg dovlecei 2 cepe potrivite 1 lingură făină 2 ouă 100 g unt 2 l supă din cuburi pâine pentru cru­toane sare 1 ceaşcă lapte   Mod de preparare: Cureţi, speli şi tai ceapa mărunt. Speli şi dovleceii foarte bine şi îi tai cubuleţe sau felii pe care le păstrezi în apă…Read more »

Borş de pui la gheaţă

23 July 2010
  Ingrediente: 1 l lapte prins 3 sfecle roşii 1/4 l borş 4 ouă 2 castraveţi 1 legătură de verdeaţă (mărar şi pătrun­jel) 1/2 piept de pui 5 linguri smântână sare după gust   Mod de preparare: Ţii laptele la rece cât pregăteşti borşul. Pui la fiert borşul cu sfecla dată pe râzătoare. După ce…
Read more »

Mujdei de usturoi

23 July 2010
  Ingrediente: 2 căpăţâni de usturoi un praf de sare 1/2 ceaşcă apă sau zeamă de carne   Mod de preparare: Se curăţă usturoiul şi se striveşte cu puţină sare în piuliţa de lemn, până se face ca o alifie. Se pune în sosieră şi se toarnă deasupra zeamă de carne sau apă. Pofta buna!
Read more »

Mancare de stevie

23 July 2010
Mancare de stevie  Ingrediente: 8-10 legături ştevie 2 legături ceapă ver­de 2 linguri pastă de tomate 2 legă­turi usturoi 1 lingură boia dulce 2 linguri făină condimente ulei sare   Mod de preparare: Pui la fiert o oală cu apă şi un praf de sare. Cureţi apoi ştevia, o speli în mai multe ape, o opăreşti cu…Read more »

Pilaf cu dovlecei

23 July 2010
Pilaf cu dovlecei  Ingrediente: 4-5 dovlecei 1 ceaşcă orez 150 ml ulei 1 ceapă 3-4 roşii mari 2 ardei graşi 1 legătură de pătrunjel 1 legătură de mărar 1 lingură condimente   Mod de preparare: Alegi şi speli orezul şi-l pui la fiert în apă îmbogăţită cu condimente. Cât fierbe orezul, cureţi ceapa, o tai mărunt şi…Read more »

Budinca de taietei cu carne

23 July 2010
  Ingrediente: 550 g carne 2 linguri unt sau untură 1 ceapă puţină făină 1 lingură bulion de roşii 2 ouă caşcaval nucşoară sau piper tăitei Mod de preparare: Pregătim tăieţeii şi îi tăiem mai groşi. Pe de altă parte, tocăm carnea şi o prăjim în untură, cu o ceapă şi puţină faină. Adăugăm o…
Read more »

Sos de mustar

23 July 2010
  Ingrediente: 2 linguriţe muştar 100 g ulei sare puţin oţet sau zeamă de lămâie   Mod de preparare: Se subţie muştarul cu puţin oţet de vin sau cu zeamă da lămâie şi se freacă cu uleiul turnat picătură cu picătură.   Pofta buna!
Read more »

Sufleu de oua

23 July 2010
  Ingrediente: 6 ouă 1 lingură unt 1 lingură făină 1/2 l lapte 2 albuşuri sare 1 praf de piper 1 lingură brânză rasă   Mod de preparare: Se fierb ouăle jumătate tari şi se aşază într-o farfurie de sticlă rezistentă la foc, unsă cu unt. Se face următorul sos de făină: se prăjeşte uşor…
Read more »

Sos cald de mustar

23 July 2010
  Ingrediente: 2 cepe mari 1 lingură unt 1 linguriţă făină 2 ceşti zeamă de carne sau apă 1 păhărel de vin alb 1 linguriţă muştar 1/ 2 linguriţă zahăr un praf de piper sare   Mod de preparare: Se taie ceapa şi se pune într-o cratiţă cu o lingură de unt. Se lasă să…

Mancarica de perisoare

23 July 2010
  Ingrediente: 750 g carne 175 g orez piper 3 ouă 10 toi de spanac 2 legături pătrunjel 2 legături mărar 3 peşti zeamă de carne pentru umplut mancarea şi pentru fiert orezul sare Mod de preparare: Facem o tocătură de perişoare fără miez de paine. Fierbem orezul pe jumătate într-o ceaşcă de zeamă de…
Read more »

Perisoare cu smantana

23 July 2010
  Ingrediente: 750 g carne 50 g grăsime de la rinichi 125 g miez de paine 1 ou sare piper mărar pătrunjel tocat Pentru sos : 5 linguri lapte un vîrf de cutit boia 5-6 linguri smantană 2 linguri grăsime pentru prăjit Pentru rîntaş : făină şi unt Dăm carnea de vacă sau de mînzat…
Read more »

Budinca de carne

23 July 2010
  Ingrediente: 1 kg carne pufin unt sau untură 4 cepe 1 lin­guriţă bulion de roşii 1 căpătînă usturoi 3 ouă 1 lingurită faină 1 ceşcută lapte Mod de preparare: Punem carne de vacă fără os (poate fi şi de berbec) într-o cratiţă cu puţind untură sau unt şi cu ceapă tăiată subţire. Prăjim totul…
Read more »

Clatite cu carne

23 July 2010
  Ingrediente: 10 clătite 300 g carne 1 ceapă 1-2 linguri sos alb 2 ouă pesmet grăsime pentru prăjit Mod de preparare: Facem foi de clătite. Tăiem fie­care foaie în patru pătrate cu latura de 5-6 cm. Pregătim tocătură de carne ca pentru musaca şi o tocăm încă o dată cu un cuţit mare pană…
Read more »

Chiftelute cu sos (marinate)

23 July 2010
  Ingrediente: 700 g carne 50 g grăsime de Ia rinichi miez de paine sare piper 2 ouă 1 lingură bulion de carne sau apă rece pentru tocătură piper (boabe) 1 foaie de dafin 2 boabe ienibahar 2 ardei graşi 750 g roşii lămaic sau oţet 2 cepe făină bulion de carne Mod de preparare:…
Read more »

Cartofi umpluti cu carne

23 July 2010
  Ingrediente: 5 cartofi mai mari Pentru umplutură : 250 g carne o bucăţică grăsime de la rinichi 1 gălbenuş mărar după gust 300 g unt 1 lingură smîntînă (pentru tocătură) 1 ccapă şi codite de ceapă verde 2 linguriţe orez sare piper unt pentru vînturăt 650 g roşii 5 linguri smantană   Mod de…
Read more »

Coltunasi cu carne

23 July 2010
  Ingrediente: toale produsele necesare pentru un aluat fară drojdie umplutură Mod de preparare: Facem un aluat fără drojdie şi pregătim umplutura. Intindem aluatul atît de subţire, încît să se între­zărească masa sau fundul pe care lu­crăm. Cu un pahar de apă tăiem cercuri clin foaie, ungem marginile cu albuş (ca să nu se desfacă…
Read more »

Salată de macrou cu maioneză si usturoi

22 July 2010
Salată de macrou cu maioneză si usturoi  Ingrediente: 1 peşte macrou afumat 1 cutie boabe de porumb 7-8 cartofi 100 g ciuperci din conservă 4-5 castraveţi 2-3 gogoşari muştar 100 g maioneză cu usturoi sare piper Pentru decor ai nevoie de: câteva măsline 2 castraveţi muraţi 2 gogoşari   Mod de preparare: Pui cartofii la fiert cu tot cu coajă, iar…Read more »

Musaca de spanac cu carne de viţel

22 July 2010
Musaca de spanac cu carne de viţel  Ingrediente: 1/2 kg carne de viţel 1 kg spanac 6 ouă 2 cepe 2 linguri smântână 3 linguri făină 1 lingură caşcaval ras     Mod de preparare: Treci carnea prin maşina de tocat, iar ceapa o cureţi şi o căleşti în puţin ulei. O laşi doar cât să se înmoaie, apoi adaugi carnea.…Read more »

Musaca de vinete si cartofi cu soia

22 July 2010
Musaca de vinete si cartofi cu soia  Ingrediente: 8 vinete tinere 6 cartoţi potriviţi 2 ardei graşi 2 cepe 100 g ciuperci 100 g orez 100 g soia granule 1 legătură de mărar sare piper boia cimbru ulei 2 ouă 2 linguri smântână 1 lingură bulion 1 lingură făină 2 linguri pesmet   Mod de preparare: Pui la fiert apă cu…Read more »

Sote de mazare cu friganele

22 July 2010
Sote de mazare cu friganele  Ingrediente: 2 kg mazăre în teci (din care vei rămâne cu 1 kg după curăţare) 150 unt 100 ml ulei 1/2 l lapte 2 ouă 1 legătură mărar 1 pâine sare după gust   Mod de preparare: Desfaci tecile şi scoţi toate boabele pe care apoi le vei pune la fiert în apă cu…Read more »

Pizza cu aluat din branza

22 July 2010
Pizza cu aluat din branza  Ingrediente: 1 pachet de margarină 300 g brânză de vaci 100 g telemea 1 cană de făină 1 plic praf de copt zeamă de lămâie 8 ouă 2 legături de mărar 500 ml suc de roşii 300 g mezeluri 200 g caşcaval   Mod de preparare: Din margarină, brânza mărunţită şi făină frămânţi un…Read more »

Sos pentru fripturi

22 July 2010
  Ingrediente: 1 lingură unt 1 lingură făină 1 ceaşcă zeamă de carne 1 lingură oţet 1 linguriţă muştar 100 g ciuperci unt proaspăt cât o nucă sare   Mod de preparare: Se prăjeşte o lingură de făină cu 1/2 lingură de unt, ţinându-se pe foc până începe să se rumenească. Se stinge cu zeama…
Read more »

Mancarică de linte

22 July 2010
Mancarică de linte  Ingrediente: 1 kg linte 2 cepe 2 morcovi 3 roşii 3 căţei de usturoi 1 linguriţă boia iute condi­ment ulei   Mod de preparare: Speli lintea şi o pui la înmuiat în apă rece de seara până dimineaţa (trebuie să stea astfel 10 ore). A doua zi, cureţi ceapa şi morcovul, le speli, le…Read more »

Salata de gogosari

22 July 2010
  Ingrediente: 6 gogoşari 2 linguri ulei 1 lingură oţet sare   Mod de preparare: Se aleg gogoşari mari şi nevătămaţi, se coc pe maşină şi se curăţă la fel ca ardeii. Se taie în sferturi, se îndepărtează cotorul şi seminţele, şi se aşază frumos în salatieră. Deasupra se toarnă un sos făcut din ulei,…
Read more »

Melci fierti

22 July 2010
  Ingrediente: 3 duzini de melci 1 pahar oţet 1 lingură sare 1 pahar cu vin 1 ceapă 1 morcov 3 căţei de usturoi cimbru dafin sare 10 boabe piper   Mod de preparare: Melcii sunt mai gustoşi începând din octombrie până în martie, când se închid pentru iarnă cu o pojghiţă ca un capac,…
Read more »

Mancare de vinete

22 July 2010
Mancare de vinete  Ingrediente: 2-3 vinete 3-4 roşii 5-6 căţei de usturoi ulei sare   Mod de preparare: Speli vinetele şi roşiile, cureţi vinetele pijama (o parte de coajă o cureţi, o parte nu), le tai cubuleţe şi le pui să se călească într-un ceaun cu ulei încins, pe foc mic. Ai grijă să amesteci mereu cu…Read more »

Burta de crap in saramura

22 July 2010
  Ingrediente: 1 crap de 1 kg 1 linguriţă ulei 1 linguriţă boia sare   Mod de preparare: Se alege un crap mai mare, se curăţă şi se taie capul şi coada. Se despică peştele în două, în lungime, se scot înotătoarele, şira spinării şi oasele rnai mari. Se ung jumătăţile de crap cu ulei…
Read more »

Piftie de crap

22 July 2010
  Ingrediente: 1 kg peşte 1/2 l apă sare 3 căţei de usturoi   Mod de preparare: Se curăţă peştele ca pentru rasol. Se taie bucăţi potrivite şi se pun împreună cu capul într-o cratiţă cu atâta apă, cât să le cuprindă. Se fierb la foc potrivit. Se ia spuma şi se adaugă puţină sare.…
Read more »

Salata de varza alba

22 July 2010
Ingrediente: 500 g varza, 3 linguri ulei 2 linguri oţet 1/2 linguriţă sare   Mod de preparare: Se taie varză foarte fin şi se sărează. Se lasă să stea o jumătate de oră. Se stoarce în mâini. Se adaugă ulei şi oţet şi se amestecă.   Pofta buna!
Read more »

Ciorba de pui tanar

22 July 2010
  Ingrediente: 1,5 l apă 1 l borş 1 pui mijlociu zarzavat de supă 3 linguri orez verdeaţă cozi de ceapă verde 2 roşii sare 1 gălbenuş 2 linguri smântână   Mod de preparare: Într-o oală cu apă clocotită se pun la fiert un morcov, o rădăcină de pătrunjel şi o ceapă tăiată mărunt. Când…
Read more »

Ciuperci umplute cu branza

22 July 2010
Ingrediente: 500 g ciuperci 50 g unt 100 g brânză 1 lingură mărar sau pătrunjel verde, tocat   Mod de preparare: Se pregătesc la fel ca ciupercile umplute şi se pun într-o cratiţă la foc să se moaie pe jumătate, punând în fiecare câte un praf de sare şi o bucăţică de unt. Picioarele ciupercilor…
Read more »

Midii fierte

22 July 2010
  Ingrediente: 2 kg midii 1 pahar de vin 1 ceapă 1 frunză de pătrunjel cimbru dafin 2 căţei de usturoi sare piper   Mod de preparare: Ca şi la raci, o primă condiţie la pregătirea midiilor este ca ele să fie cât se poate de proaspete. Fie că sunt servite cu scoica, fie fără…
Read more »

Pui cu dovlecei

22 July 2010
Pui cu dovlecei  Ingrediente: 1 piept de pui 2 dovlecei 1 legătură de ceapă verde 2 linguri de făină 1 legătură de mărar 1 pahar mic de smântână (de 120 g) 100 ml ulei   Mod de preparare: Speli carnea, o usuci cu un şervet de bucătărie, o tai bucăţi şi le pui la prăjit. După ce…Read more »

Dovlecei cu smântână

22 July 2010
Dovlecei cu smântână  Ingrediente: 3 dovlecei 100 g smântână 3 linguri pesmet 1 lingură făină 1 legătură mărar 1 linguriţă condimente sare ulei   Mod de preparare: Cureţi dovleceii de coajă şi îi tai pe lung în felii de 1/2 cm. Presari feliile cu sare şi le laşi circa 2-3 ore să-şi lase zeama. Apoi le presezi…Read more »

Ciorba de berbec

22 July 2010
  Ingrediente: 2 l apă 1 l borş 750 g carne de berbec 1 morcov 1 pătrunjel 1/2 varză mică 500 g roşii 1 ardei gras sare   Mod de preparare: Se taie carnea bucăţi potrivite. Se fierbe în apă, cu un morcov şi un pătrunjel. Se ia spuma, se potriveşte de sare. Când carnea…
Read more »

Supa de zarzavat

22 July 2010
  Ingrediente: 1 morcov mijlociu 1 rădăcină pătrunjel 1 fir de praz 1/2 ţelină 3 cartofi 1/2 lingură unt 2 l zeamă de carne   Mod de preparare: Morcovul, pătrunjelul, prazul, ţelina şi cartofii se taie ca tăiţeii. Se încinge într-o cratiţă untul, se pune tot zarzavatul, afară de cartofi, amestecând cu lingura, până se…
Read more »

Oua cu spanac

22 July 2010
  Ingrediente: 6 ouă 1,500 kg spanac 1 lingură unt 1/2 lingură făină 6 felii de pâine sare   Mod de preparare: Se pregăteşte piureul de spanac . Separat se prăjesc în unt feliile de pâine. Se fierb ouăle jumătate tari, se curăţă şi se aşază câte unul peste o felie de pâine prăjită. Deasupra…
Read more »

Raci fierti

22 July 2010
  Ingrediente: 18 raci   apă cât să-i cuprindă sare câţiva căţei de usturoi o frunză de dafin puţine condimente   Mod de preparare: Se controlează ca toţi racii care trebuie pregătiţi să fie vii. Se fierbe atâta apă într-o oală cât să acopere racii, nu mai mult. La patru litri de apă se pune…
Read more »

Supa de cartofi

22 July 2010
  Ingrediente: 3 l apă 500 g cartofi 1 morcov 1 pătrunjel 1 praz 1/2 ţelină 1 ceapă 1 lingură unt sau ulei 1 lingură făină sare   Mod de preparare: Se fierbe zarzavatul în apă cu sare. Când este complet fiert, se strecoară, iar în zeamă se fierb cartofii tăiaţi bucăţele. Se prăjeşte puţin…
Read more »

Sos de ou

22 July 2010
  Ingrediente: 1 ou 1 gălbenuş 200 g ulei 1 linguriţă zeamă de lămâie sare 1 castravete mic în oţet 1 linguriţă cozi de ceapă verde tocate mărunt   Mod de preparare: Se fierbe un ou răscopt. Se dă gălbenuşul prin sită, se pune un gălbenuş crud, sare, puţină lămâie, şi se face cu ulei…
Read more »

Sos tartar

22 July 2010
  Ingrediente: 2 gălbenuşuri 1 linguriţă muştar 200 g ulei 1/2 linguriţă oţet sau zeamă de lămâie sare 1 castravete mic în oţet 1 lingură arpagic tocat 1 lingură capere verdeaţă (tarhon şi pătrunjel) Mod de preparare: Se face sosul maioneză ca mai sus. Se adaugă arpagicul, castravetele în oţet, caperele şi verdeaţa, toate tăiate…
Read more »

Varza dulce cu smantana

22 July 2010
Varza dulce cu smantanaIngrediente: 1 kg varză nouă 200 g smântână 100 ml lapte 1 lingură făină 1 legătură mărar tocat 100 ml ulei sare după gust   Mod de preparare: Cureţi varza de foile exterioare şi o toci. O presari cu sare şi o laşi 15 minute. Apoi o presezi ca să înlături zeama şi o pui…

Crap rasol

22 July 2010
  Ingrediente: 1 crap cam de 1,5 kg 1 ceapă zarzavat de supă 1 păhărel de oţet 2 l apă 1 frunză de dafin sare 5 boabe piper   Mod de preparare: Se curăţă peştele de solzi şi se scoate cu grijă osul amar de la cap, care amăreşte peştele la fiert. Se curăţă înăuntru…
Read more »

Musaca de fasole grasa

22 July 2010
Musaca de fasole grasa  Ingrediente: 1 kg fasole grasă (lată, galbenă) 600 g piept de pui 1 ceapă 3 ouă 3 linguri smântână 1 lingură făină 1 lingură bulion 3 roşii ulei sare piper   Mod de preparare: Cureţi fasolea de capete, o tai bucăţi mai mici şi o fierbi în apă cu sare. Carnea spălată şi ceapa…Read more »

Bors de salata cu kaizer afumat

22 July 2010
Bors de salata cu kaizer afumat  Ingrediente: 2-3 căpăţâni de salată verde 2 legături ceapă verde 1 morcov 150 g kaizer 3 ouă 1 legătură leuştean 1 legătură pătrunjel sare 1 cană borş ulei   Mod de preparare: Cureţi şi speli bine salata, ceapa şi morcovul, apoi tai salata fâşii, toci ceapa şi dai morcovul pe râzătoare. Căleşti ceapa cu…Read more »

Salata verde cu smantana

22 July 2010
  Ingrediente: 1 căpăţână mare de salată sau 2 mijlocii 2 linguri smântână 1 lingură zeamă de lămâie sau oţet sare piper Mod de preparare: Se spală salata în mai multe ape, se curăţă de frunzele veştede şi îngălbenite, se desprind frunzele unele de altele şi se scurg bine de apă. Se amestecă smântâna cu…
Read more »

Salata bulgareasca

22 July 2010
  Ingrediente: 500 g cartofi 250 g roşii 2 ardei graşi 1 castravete 2 cepe 3 linguri ulei 1 lingură oţet sare   Mod de preparare: Este o salată de vară care se prepară din toate zarzavaturile ce se pot mânca crude: roşii, ardei, castraveţi, ceapă, tăiate toate în felii subţiri, la care se adaugă…
Read more »

Cartofi umpluti cu ciuperci si cascaval

21 July 2010
Cartofi umpluti cu ciuperci si cascaval  Ingrediente: 12-14 cartofi 250 g ciuperci proaspete sau din conservă 200 ml lapte 100 g caşcaval 2 cepe 1 lingură de făină 1 legătură de mărar 1 lingură de ulei 2 linguri de margarină sare piper   Mod de preparare: Fierbi cartofii în coajă timp de 10-15 minute şi când sunt gata îi cureţi,…Read more »

Ciorba ruseasca cu smantana

21 July 2010
  Ingrediente: 2 l apă 1 l borş 1 kg carne de vacă 1 ceapă 1 morcov 1 pătrunjel 1/2 ţelină 1 mână fasole ţucără 1/4 varză mică 2 cartofi 2 roşii sfecla 1 galbenus 2 linguri smantana verdeaţă (mărar, pătrunjel, leuştean) sare   Mod de preparare: Se taie carnea de vacă în bucăţi potrivite…
Read more »

Macrou pane

21 July 2010
Macrou pane  Ingrediente: 1 kg macrou 1 lămâie 3-4 linguri făină sare ulei 2 ouă   Mod de preparare: Cureţi macroul, îl speli bine, îl porţionezi, îl presari cu sare, îl stropeşti cu zeama de lămâie şi-l laşi la frigider pentru apro­ximativ 1 oră. După acest timp dai bucăţile de macrou prin făină, apoi prin ou…Read more »

Ciorbă ţăranească cu carne de vacă

21 July 2010
O reteta delicioasa de ciorba taraneasca cu carne de vita din: apa, bors, carne de vaca, ceapa, morcov, patrunjel, fasole, varza, cartofi, rosii, verdeata si sare. Ingrediente: 2 l apă 1 l borş 1 kg carne de vacă 1 ceapa 1 morcov 1 pătrunjel 1/2 ţelină 1 mână fasole ţucără 1/4 varză mică 2 cartofi…
Read more »

Salată de morcovi cu lamaie

21 July 2010
Salată de morcovi cu lamaie  Ingrediente: 1 kg morcovi 1 lămâie 5-6 căţei de usturoi 1 legă­tură de pătrunjel ulei   Mod de preparare: Speli şi cureţi mor­covii şi îi pui la fiert în apă cu sare, dar nu acoperi oala ca să nu se înmoaie prea tare. Când sunt gata îi tai rondele de 1 cm grosime. Toci…Read more »

Tort de pepene galben

21 July 2010
Tort de pepene galben  Ingrediente: 6 ouă 6 linguri zahăr 6 linguri făină   Mod de preparare: Baţi albuşurile spumă, apoi adaugi zahărul treptat, gălbenuşurile unul câte unul, încorporezi şi făina şi amesteci cu o lingură de lemn de sus în jos. Ungi o formă de tort cu margarină, o tapetezi cu făină, torni compoziţia şi o dai…Read more »

Sos picant cu verdeturi

21 July 2010
  Ingrediente: 2 gălbenuşuri 1 linguriţă muştar 200 g ulei 1/2 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet sare câteva frunze de haţmaţuchi (plantă asemănătoare pătrunjelului, cu gust picant) pătrunjel ceapă verde Mod de preparare: Se pun gălbenuşurile într-un castron, cu zeama de lămâie şi un praf de sare. Se freacă cu o lingură de lemn…
Read more »

Chec (video)

21 July 2010

Sos maioneza cu smantana

21 July 2010
  Ingrediente: 2 gălbenuşuri 200 g ulei 1/2 linguriţă zeamă de lămâie 2 linguri smântână groasă sare piper Mod de preparare: Se pregăteşte sosul maioneză şi când este gata, se adaugă smântâna. Maioneza se sporeşte şi în acelaşi timp capătă un gust fin. Pofta buna!
Read more »

Sos maioneza

21 July 2010
  Ingrediente: 3 gălbenuşuri 300 g ulei 1 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet sare   Mod de preparare: Se pun gălbenuşurile într-un castron, cu zeama de lămâie şi un praf de sare. Se freacă cu o lingură de lemn sau se bat cu telul până ce gălbenuşurile sunt bine amestecate. Apoi se adaugă uleiul…
Read more »

Salata de ciuperci

21 July 2010
  Ingrediente: 500 g ciuperci 2 linguri ulei 2 linguri oţet sare piper pătrunjel verde tocat   Mod de preparare: Se curăţă ciupercile, se spală şi se pun să fiarbă în apă cât să le cuprindă, cu sare şi puţin oţet. Când sunt gata, se scurg şi se taie în felii nu prea subţiri. Se…
Read more »

Salata de spanac

21 July 2010
  Ingrediente: 1 kg spanac 1 ou rascopt 2 linguri ulei 1 lingură oţet sare un praf de piper   Mod de preparare: Se alege spanacul şi se spală în mai multe ape. Se opăreşte cu apă clocotită sărată, se scurge şi se taie nu prea mărunt. Se aşază în farfuria de salată, iar deasupra…
Read more »

Salata de cartofi cu ceapa

21 July 2010
Ingrediente: 1 kg cartofi 4 cepe 1/2 ceaşcă oţet îndoit cu apă 1 lingură zahăr sare . Pentru sos: 2 gălbenuşuri 100 g ulei 1 lingură zeamă de lămâie sau oţet un praf de piper sare Mod de preparare: Se fierb cartofii, se curăţă calzi, se taie felii şi se pun într-un carton. Se toarnă…
Read more »

Salata de varza rosie

21 July 2010
Ingrediente: 500 g varză roşie 3 linguri ulei 1/2 ceaşcă oţet îndoit cu apă 1/2 linguriţă sare   Mod de preparare: Se taie varza foarte fin. Se sărează, se amestecă, se lasă să stea puţin şi se stoarce bine. Se pune la foc sa fiarbă oţet de vin îndoit cu apă şi cu sare cât…
Read more »

Pateu imitat

21 July 2010
Ingrediente: 2 cepe mijlocii, 1 lingură untură 2 linguri pesmet 50 g drojdie 1 pahar lapte 2 ouă răscoapte un praf de enibahar un praf de piper sare   Mod de preparare: Se toacă ceapa foarte mărunt şi se rumeneşte într-o cratiţă, cu o lingură de untură. Se adaugă pesmetul şi laptele în care s-a…
Read more »

Ciorba de vitel

21 July 2010
  Ingrediente: 2 l apă 1 l borş 1 kg carne de vitel 1 ceapă 1 morcov 1/4 varza mica 2 roşii verdeaţă (mărar, pătrunjel, leuştean) sare   Mod de preparare: Se fierb bucăţile de carne şi se ia spuma. Se pune morcov, şi o rădăcină de pătrunjel, puţină varză şi ceapă tăiată mărunt,rosiile. Se…
Read more »

Piftie de pasare

21 July 2010
Ingrediente: o pasăre de aproximativ 1 kg, 2 — 3 l apă (după timpul cât trebuie să fiarbă pasărea) 2 — 3 căţei de usturoi sare   Mod de preparare: Se fac din curcan, gâscă, găină (cocoş), pui. Se curăţă pasărea, se taie, alegând bucăţile potrivite pentru piftii. Se pune apa să fiarbă şi când…
Read more »

Zacusca de ardei si gogosari

21 July 2010
Ingrediente: 1 kg roşii, 4 gogoşari 4 ardei graşi 1 morcov mijlociu 1 ceapă 2 — 3 căţei de usturoi 50 g ulei 1 lingură zahăr sare   Mod de preparare: Se fierb roşiile şi se trec prin sită. Între timp se coc gogoşarii şi ardeii. Se curăţă, se îndepărtează cotorul şi seminţele, şi se…
Read more »

Musaca de vinete cu rosii

21 July 2010
  Ingrediente: 750 g carne 3 vinete mari 400 g roşii verdeaţă 1 ardei gras 300 g grăsime 1 ceapă mare sare piper zeamă de carne   Mod de preparare:   Curăţăm carnea de pieliţe, o spălăm şi o tocăm. Tăiem mărunt ceapa, apoi o prăjim în grăsime încinsă, pînă se îngălbeneşte bine. Amestecăm carnea…
Read more »

Salata de telina

21 July 2010
  Ingrediente: 500 g ţelină 1 gălbenuş 50 g ulei 1 linguriţă muştar 1 lingură oţet sare Mod de preparare: Se curăţă ţelina şi se taie ca fideaua. Se opăreşte cu apă clocotită cu sare. Se scurge bine şi se amestecă fie cu un sos maioneză, fie cu un sos de ulei, oţet şi muştar.…
Read more »

Bors de hribi

21 July 2010
  Ingrediente: 100 g hribi (manătărci) uscaţi 1 1 apa 2 ceşti de borş 500 g varză acră 1 ceapă 2 linguri făină 2 linguri ulei sare verdeaţă Mod de preparare: Fierbem hribii. Tăiem varza fin şi o prăjim în ulei, presărăm făină şi prăjim mai departe. Scoatem hribii fierţi din zea­mă, îi tăiem mărunt,…
Read more »

Crochete de cartofi umplute

21 July 2010
  Ingrediente: 3,5 kg cartofi mari 6 ouă 1 lingură caşcaval ras făină sare umplutură de carne fiartă   Mod de preparare: Spălăm cartofii şi îi punem la fiert, necurăţaţi, cu puţină sare. Cînd sunt fierţi, îi curăţăm, îi trecem fierbinţi prin sită sau prin presă, pe masa de aluat presărată cu făină. Facem un…
Read more »

Bor de stevie

21 July 2010
  Ingrediente: 200 g ştevie 100 g măcriş 1 1 apă sau zeamă de carne 2 ceşti borş 1 ceapă 50 g unt 30 g orez piătrunjel leuştean sare piper Mod de preparare: Punem untul într-o oală şi prăjim ceapa tăiată mărunt. Opărim ştevia şi măcrişul, tăiem de cîteva ori cu cuţitul şi le punem…
Read more »

Ficat de miel la gratar

21 July 2010
  Ingrediente: ficatul de la un miel mare puţin ulei sare piper Mod de preparare: Tăiem ficatul în felii ca pentru şniţel. Presărăm sare şi piper, stropim cu cateva picături de ulei, punem puţin pătrunjel şi un căţel de usturoi tocat. Tăvălim în pesmet mărunt şi punem feliile pe grătar încins. Lăsăm să se frigă…
Read more »

Ciorba de zarzavat cu zeama de varza

21 July 2010
  Ingrediente: 1 1 apă 1 ceaşcă zeamă de varză 2 morcovi 1 pătrunjel 1 păstarnac 2 ardei graşi 2 roşii mari 2 cartofi mari 1 fir de praz 750 g varză acră sau dulce nestoarsă verdeaţă 125 g unt 5 linguriţe făină sare piper bulion de roşii 2 gălbenuşuri 5 linguri smantană   Mod…
Read more »

Ciorba de potroace

21 July 2010
  Ingrediente: măruntaie şi bucăţele de carne de pasăre 1 1 apă 1 1 zeamă de varză acră zarzavat de supă 2 cepe 25 gr orez sare ardei verde mic leuştean 2 gălbenuşuri   Mod de preparare:   Turnăm într-o oală zeamă de varză în­doită cu apă. Cînd dă în fiert, adăugăm măruntaiele şi bucăţelele…
Read more »

Bors de stiuca

21 July 2010
  Ingrediente: 1 kg ştiucă 1 1 apă 2 ceşti borş 1 morcov 1 pătr­unjcl 1 păstîmac o bucăţică telină putină varză 1 ceapă sare verdeaţă Mod de preparare: Tăiem subţire zarzavatul, varza şi ceapa şi le punem în apă cu puţină sare să fiarbă timp de o oră. După aceea adăugăm borşul. Curăţăm ştiuca,…
Read more »

Rinichi de vaca cu ciuperci

21 July 2010
  Ingrediente: 500 g rinichi 125 g unt 1 ceapă 1 linguriţă bu­lion de roşii 1 lingură făină 3/4 pahar vin 5 ciuperci mari 1 ceaşcă zeamă de carne   Mod de preparare:   Tăiem rinichiul în cuburi sau în felii şi îl opărim cu apă clocotită. Tocăm mărunt o ceapă şi o prăjim uşor…

ReteteReteta zileiRetete CiorbeRetete SupeRetete SalateRetete PasteRetete PizzaRetete PesteRetete VitaRetete VitelRetete PorcRetete PuiRetete OaieRetete MielRetete BerbecRetete de postDesertDiete

Sursa:www.restaurantedelux.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu